/nginx/o/2025/01/21/16606848t1h825b.jpg)
Kiudainete lagundamisel soolestikubakterite poolt tekivad ühendid, mis võivad mõjutada geenide avaldumist ja vähendada vähiriski, nenditakse ajakirjas Nature Metabolism avaldatud uuringus.
Kiudained on tasakaalustatud toitumise oluline osa, mis toetavad seedetrakti tervist ja normaalkaalu säilitamist, samuti ennetavad kõhukinnisust. Teadlased soovitavad lisada menüüsse kiudainerikkaid toite, nagu köögiviljad, täisteratooted, puuviljad ja pähklid, kuna need võivad pakkuda olulisi tervisehüvesid, vahendab Medical News Today.
Stanfordi ülikooli meditsiinikooli geneetikute juhitud uuringus leiti, et kui bakterid lagundavad soolestikus kiudaineid, tekivad selle käigus lühikese ahelaga rasvhapped, mis võivad aidata ennetada kasvajate teket soolestikus.
Soolestikumikroobide roll
Soolestiku mikrobioom koosneb miljonitest bakteritest ja mikroorganismidest, mis aitavad seedida toitu. Kuigi inimese organism ei suuda taimseid kiudaineid seedida, on see soolestikubakteritele täiesti jõukohane – ained lagundatakse nende poolt molekulideks, mida saab kasutada. Näiteks toodavad bakterid kiudainetest lühikese ahelaga rasvhappeid – nende hulgas propionaati, mis võib eelnevate uuringute kohaselt aidata mõjutada söögiisu ja vähendada kolesteroolitaset. Samuti saadakse protsessi käigus butüraati, mis soodustab teadaolevalt tõhusat immuunvastust ja aitab kaitsta põletike ja potentsiaalselt jämesoolevähi eest.
Muutused geenide avaldumises
Uue uuringu kohaselt muudavad propionaat ja butüraat geenide avaldumise mustreid nii tervetes kui ka vähirakkudes. Need muudatused toimusid ka hiirte soolestikus. Täpsemalt ilmnes, et need mõjutavad geene, mis reguleerivad rakkude diferentseerumist, paljunemist ja programmeeritud rakusurma. See on oluline vähirakkude kiire kasvu ja leviku kontrollimiseks.
Lühikese ahelaga rasvhapped võivad nimelt mõjutada nii vähki soodustavate kui ka vähki pärssivate geenide aktiivsust. Muutes DNA-d pakkida aitavaid valke ja seeläbi DNA ligipääsetavust, võivad teatud geenid sisse ja välja lülituda.
Uuringu olulisemaks leiuks oli, et butüraat blokeerib näiteks ensüüme, mis põhjustavad muutusi DNA pakkimisel ja aeglustab seeläbi vähirakkude kasvu või võib isegi käivitada nende hävimise.
Teadustöö põhineb rakumudelitel ja on veel vaja suuri uuringuid, enne kui leiud saavad rakendust reaalses elus. Tulemused toovad aga esile toitumise ja tervise tihedad seosed, ja avavad võimalusi, kuidas võib toitumise abil mõjutada geenide toimimist, soolestiku tervist ja ennetada haigusi.
Kiudainete tarbimise suurendamiseks tuleks lisada toidulauale taimseid toite, sealhulgas koorega söödavaid vilju. Head kiudainete allikad on:
- puuviljad: avokaado, õunad, pirnid, vaarikad;
- pähklid ja seemned;
- köögiviljad: oad, kartulid, maguskartulid, brokoli, kõrvits;
- täisteratooted: bulgur, pruun riis.