Soome teadlased uurisid seoseid toitumise kvaliteedi ja bioloogilise vananemise vahel. Ilmnes, et kehv toitumine – palju kiirtoitu ja töödeldud liha, vähe puu- ja köögivilju – võib kiirendada bioloogilist vananemist, isegi noortel täiskasvanutel, vahendab Medical News Today.
Tellijale
Soome teadlased tuvastasid, mis võib noortel inimestel vananemist kiirendada
Bioloogiline vanus erineb kronoloogilisest vanusest, mõõtes organismi tegelikku seisukorda. Uuringus kasutati kahte epigeneetilist kella: GrimAge, mis prognoosib eluiga, ja DunedinPACE, mis hindab vananemise kiirust. Need põhinevad DNA metülatsioonil, mis mõjutab geenide aktiivsust ja võib toitumisega muutuda. Epigeneetika uurib nimelt DNA üleseid muutusi, mis reguleerivad geenide aktiivsust, lülitades neid sisse ja välja.