Saada vihje

Saadi teada kuidas valmistada kolesteroolitaset mitte kasvatavat kohvi – see ei tule masinast!

Copy
Kuidas sina oma kohvi valmistad?
Kuidas sina oma kohvi valmistad? Foto: Helgi/Canva

Kohv võib sisaldada märkimisväärseid koguseid aineid, mis tõstavad vere «halva» kolesterooli ehk LDL-taset – kuid lihtne muudatus valmistusviisis võib selle mõju drastiliselt vähendada.

Tegemist on diterpeenidega – taimedes leiduvate ühenditega, millel on inimorganismile erinevaid toimeid. Kaks eriti olulist diterpeeni, kafestool ja kahweol, on seotud LDL-kolesterooli taseme tõusuga. Nende sisaldus kohvis sõltub aga suuresti sellest, kuidas kohv on valmistatud.

Uppsala ülikooli toitumisteadlane David Iggman ja tema kolleegid mõõtsid diterpeenide taset kohvis, mis oli valmistatud erinevate levinud masinate ja meetoditega. Tulemus oli selge: kõige kahjulikum on traditsiooniline keetmismeetod, kuid kahju saab oluliselt vähendada kohvi filtreerimisega.

Tagasi üles