Sportlasel olgu kapis elastikside ja külmageel

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahutavad geelid apteegis.
Jahutavad geelid apteegis. Foto: Tiina Kaukvere

Tallinnas Narva maanteel asuva Aia apteegi farmatseudi sõnul võiks sporti armastava inimese koduses esmaabikapis leiduda külmageel või -aerosool, mis on tavaliselt esimene, mida kasutatakse nihestuste, rebestuste ja venituste puhul. See leevendab valu ja alandab turset.

Kiiret abi annab ka ühekordne külmakott, mis mudides ja raputades külmaks läheb, aga apteekri hinnangul võiks iga pere külmkapis leiduda pigem korduvkasutatav külmakott, mis paistetust alandab. Sellise koti saab vajadusel vesivannis üles soojendada ja kasutada siis soojakotina.

Aia apteegis esitlust teinud konsultant Anneli Kivi arvas, et ilmselt kulub igale sportlasele varem või hiljem ära elastikside, mis toestab haiget või tundlikku kohta ning fikseerib asendi. «Inimene valib ise elastiksideme pikkuse ja laiuse – millist tal parasjagu vaja on,» lisas Kivi.

Tennisemängijad ostavad apteekidest Kivi sõnul spetsiaalseid küünarvart toetavaid sidemeid. «Seljamuredega inimesed, kes tegelevad näiteks motospordi või raskuste tõstmisega, soetavad endale selga toestava korseti,» ütles Kivi.

Vigastuste ärahoidmiseks on tõhus toetav sporditeip, mis kinnitub nahale, kuid laseb nahal ka hingata ja on kerge eemaldada.

«Apteekides on müügil suur valik diklofenakki sisaldavaid salve ja geele lihastele ja liigestele, mida kasutatakse näiteks siis, kui vigastuse tõttu on tekkinud põletik,» rääkis apteeker.

«Suvel kulub sportlastel ka palju suuri plaastreid, talvel küsitakse apteekidest soojendavaid kaitsmeid ja sidemeid,» lisas Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles