Psühholoog: laste liikumisaktiivsusest sõltub Eesti rahva tulevik

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed. Foto on illustreeriv.
Lapsed. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Lapsed valivad teadlikult kehaliselt passiivsemaid tegevusi, sest ka lapsevanematele on tihti mugavam, kui lapsed tegelevad vaiksete tubaste tegevustega, leiab Tartu ülikooli spordipsühholoogia õppejõud Jorgen Matsi, kes esineb täna Tartus toimuval liikumisfoorumil «Laste liikumisaktiivsuse langus – kuidas on võimalik seda peatada?».

Matsi sõnul ei ole see küllaldane, mida praegu Eestis kehalise aktiivsuse edendamiseks tehakse, sest ohusignaale tuleb uksest ja aknast – täiskasvanute liikumisaktiivsus langeb ning paralleelselt kasvab passiivse eluviisiga seonduvate haiguste osakaal, vahendab ERRi teadusportaal.

Eriti murettekitav on tema sõnul laste vähene kehaline aktiivsus, millele viitab mitu värsket uuringut.

«Me vajame muutust enne, kui vajub unustusehõlma põlvkond, kes veel mäletab, kuidas spontaanselt lapsena õues aega veedeti. Olgugi, et see kõlab klišeeliselt, sõltub sellest muutusest mitte ainult Eesti spordi tulevik, vaid kogu Eesti rahva oma,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles