Harjutused, mis võivad kasu asemel kahju teha

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vale. Põhjustab suure ülekoormuse õlaliigesele ja võib tekitada õlaliigeseprobleeme. Eriti suur oht on ülekaalulistel inimestel.
Vale. Põhjustab suure ülekoormuse õlaliigesele ja võib tekitada õlaliigeseprobleeme. Eriti suur oht on ülekaalulistel inimestel. Foto: SCANPIX

Mõni omaaegne kooliharjutus võib lõppeda tõsise vigastusega. Treener Anne Tipner-Torn näitab, kuidas õigesti treenida.

Rühmatreeningus on rangelt keelatud harjutused, kus on vaja pea kuklasse ajada, näiteks pearinge tehes. «Kuna kaelalülid ja kaelas olevad närvid on nõrgad, võib selline harjutus lõppeda suurema traumaga,» hoiatas treener Anne Tipner-Torn. Samuti tasuks jõusaalis ja aeroobikatunnis sportijatel meeles pidada, et väljaastes ei tohi põlv ulatuda üle varvaste. «Oma tossu nina peate nägema,» rõhutas treener. Kükki tehes peab põlv jääma 90-kraadise nurga alla. Harjutuste tegemine nõgusa seljaga annab lülisamba alaosale väga suure koormuse. «Veel kehvem oleks seljale raskuse tõstmine või kükkide tegemine kumera seljaga ja pea kuklas. See võib suuremate raskuste puhul viia tõsiste seljavigastusteni,» hoiatas treener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles