Liigne jõusaalitreening kahandab naiste viljakust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne jõusaalitreening kahandab naiste viljakust
Liigne jõusaalitreening kahandab naiste viljakust Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Norras tehtud uuring näitas, et pidev treenimine jõusaalis võib naiste viljakust kahandada.

Uurijad avastasid, et nädalas iga päev treenimine või treenimine viimase piirini tekitab probleeme laste saamisel, kirjutab The Telegraph.

Terviseekspertide sõnul on tervisele kasulik mõõdukas treening, kuid liigne treening muudab kehakeemiat, mille tõttu võib ka menstruaaltsükkel muutuda.

«Seda kinnitab ka asjaolu, et naistippsortlastel on rasestumisega probleeme. Tänapäeva ideaalse keha ihaluses ei mõelda aga sellele, kuidas liigne treenimine kahjuks tulla võib,» laususid uurijad.

Teadlased uurisid 3000 jõusaalis treeninud naist. Esialgu jälgiti neid jõusaalis ja lasti täita küsimustik nende treeningu sageduse, pikkuse ja intensiivsuse kohta.  Mitu aastat hiljem uuriti samu naisi ning siis küsiti rasestumiste kohta.

«Uuritud naiste hulgast tõusid selgelt esile kaks gruppi, kellel oli viljakusega probleeme. Esimesed treenisid iga päev, teised aga paar korda nädalas, kuid viimse jõuvaruni. Nende kahe grupi viljakus langes märgatavalt,» selgitas uuringut juhtinud Sigridur Lara Gudmundsdottir.

Kui arvesse võeti sellised faktorid nagu vanus, kehakaal, abielulisus ja suitsetamine, ilmnes sama tendents. Neil, kes treenisid kõige sagedamini ja tugevamalt, oli kolm korda rohkem viljakusega probleeme kui teistel.

Kõige suurem ületreenimise risk ohustab nooremaid naisi, kelle vanus on alla 30 eluaasta.  Neist kõige rohkem treeninutel ei õnnestunud esimesel abieluaastal rasestuda.

Teadlaste sõnul ei pruugi jõusaali negatiivne mõju pöördumatu olla.

«Kui loobuti liigsest treeningust, siis aegamööda taastus ka viljakus. Lõpuks rasestus enamik neist, kes oli end varem viimse piirini kurnanud,» selgitas Gudmundsdottir.

Gudmundstottiri sõnul tuleks lapsi soovivatel naistel jõusaalitreeningutega piiri pidada või neist täielikult loobuda.

«Normaalne kehaline koormus on see, mis aitab tervise korras hoida ning tuleb viljakusele kasuks,» lisas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles