Figuurisõbrad soovitavad jõulude ajal söömise asemel liikuda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluaegset ülesöömist aitab vältida aktiivsete tegevuste planeerimine. Pildil pere uisutamas.
Jõuluaegset ülesöömist aitab vältida aktiivsete tegevuste planeerimine. Pildil pere uisutamas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jõuludega seotud liigne söömine ja joomine on tuntud probleem nii meedikutele kui ka kaalulangetajate nõustamisega tegeleva ettevõtmise Figuurisõbrad eestvedajatele.

«Olen paljudelt kuulnud kurtmist, et oh jälle need pühad ja hommikust õhtuni ainult üks söömine,» rääkis Figuurisõprade programmikonsultant ja mentor Kaja Torm. Tema arvates on jõuluajal peamine probleem selles, et inimesed söövad palju rasvast toitu, sellest muutub nende enesetunne kehvaks ja siis ei taha ega jaksa nad teha muud kui diivanil teleri ees istuda.

Tormi sõnul on Figuurisõprade gruppides kogu detsembri jooksul räägitud sellest, kuidas liigsöömisest hoiduda. Peamine on leida pikkadeks pühadeks tegevust, minna perega uisutama, suusamäele või metsa matkale. «Nii jäävad jõuludest meelde ka head emotsioonid, mitte ainult laua taga istumine,» ütles Torm.

Lisaks aja planeerimisele tuleb plaane teha ka selles osas, mida lauale panna ja kuidas külas käituda. Viimane on oluline, sest jõuluajal käivad inimesed sageli nii ühe kui teise vanaema juures ja järjekordsest verivorstist ei julgeta tihti keelduda. See on Tormi hinnangul tihti inimeste enda välja mõeldud probleem ja tegelikkuses ei pruugi vorstijupist äraütlemine kellegi tundeid riivata.

Figuurisõprade seas pole jõuluaegne liigsöömine just sellise ettevalmistuse tõttu kuigi suur probleem. «Mõni võtab pool kilo või kilo juurde, kuid üldiselt grupiskäijad üle ei söö,» märkis Torm ja lisas, et pühade eel on nendega ühinenud ka uusi inimesi, kes soovivad abi just jõuluajaga toimetulekuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles