Inimesed suudavad magades probleeme lahendada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probleemile võib lahenduse leida ka unes.
Probleemile võib lahenduse leida ka unes. Foto: SCANPIX

Magamine ei pruugi küll tunduda väga hea kriitilise mõtlemise vahendina, ent teadlased on kindlaks teinud, et inimesed suudavad tegelikult magamise ajal ka probleeme lahendada.


Üheks magamise eesmärgiks ongi ärkveloleku ajal kummitavatele keerukatele probleemidele lahenduste leidmine, kirjutas Livescience.

Harvardi ülikooli psühholoog Deirdre Barrett rääkis, et unenäod on äärmiselt visuaalsed ning oma olemuselt ebaloogilised ning need aitavad mõelda tavapärastest piiridest väljaspool, mis on osade probleemide lahendamiseks hädavajalik.

Barretti unenäoteooria kohaselt on unenägude nägemine tegelikult mõtlemine, ent veidi teistsuguses võtmes kui ärkvel olles. «Ükskõik, millises seisundis me parasjagu oleme, tegeleme me ikkagi samade probleemidega,» ütles psühholoog.

Barrett on unedes probleemide lahendamist uurinud juba üle kümne aasta ning dokumenteerinud selle aja jooksul mitmeid näited selle fenomeni kohta.

Ühes eksperimendis palus Barrett kolledži õpilastel valida ühe koduse ülesande, millele magades lahendus leida. Ülesanded olid küllaltki lihtsad, ent millele õpilased polnud veel lahendit leida suutnud. Õpilased pidid igal õhtul enne magama jäämist sellele probleemile keskenduma. Barrett selgitas, et nädala lõpuks olid umbes pooled õpilastest seda probleemi unes näinud ning neljandik oli unes näinud ka lahendust.

Enamik unes lahenduse saanud probleemidest on visuaalset kujutlust vajavad mõtisklused. Teine suurem probleemidekategooria, millele on unes võimalik lahendus leida, hõlmab endas selliseid keerukusi, mille puhul oli vaja mittetraditsioonilist mõttekäiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles