Teismeliste füüsiline aktiivsus: vaid pool tundi päevas

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Füüsiline aktiivsus tagab noorukitele tugevamad luud, kuid paljud teismelised, eriti tüdrukud, ei liiguta ennast pea üldse.

Tegemist on jäktuvalt kestva Iowa (USA)  luustiku arengu uuringuga, mille tarbeks teadlased värbasid aastatel 1998 kuni 2002 kokku 530 osalejat, kes olid sel ajavahemikul umbes 5-aastased, kirjutab Reuters.

Viie-, kaheksa-, 11-, 13-, 15- ja 17-aastaselt pidid uuringus osalejad kandma viiel järjestikusel päeval, mille sisse jäi ka üks nädalavahetuse päev, kiirendusmõõturit, mis mõõtis nende füüsilist aktiivsust kogu aeg, kui nad olid ärkvel.

Kui osalejad olid 17 aastat vanad, mõõtsid teadlased nende luude tihedust, tugevust ja rabedust.

Teadlased leidsid, et suurt füüsilist aktiivsust võis täheldada vaid vähem kui kuue protsendi tüdrukute puhul ja hilises teismeeas olid pea kõik tüdrukud muutunud väga väheliikuvaks.

Ka poisid olid vanuse kasvades vähem aktiivsed, kuid tüdrukutega võrreldes tegid nad siiski rohkem trenni.

Keskmiselt olid tüdrukud varases lapsepõlves füüsiliselt aktiivsed 46 kuni 48 minutit päevas ning 17-aastaselt vaid 24 minutit päevas.

Poiste puhul olid vastavad näitajad 60-65 minutit ja 36 minutit.

17-aastaselt olid aga kõige aktiivsematel noortel kõige tugevamad luud. Ning isegi neil, kes olid teismeeas muutunud vähem aktiivseks, kuid olid enne olnud füüsiliselt aktiivsed, olid luud tugevamad.

Uuringu juhtivautori Kathleen Janzi sõnul on luude jaoks kõige kasulikumad tegevused sellised, mis hõlmavad jooksmist ja hüppamist. Kuid tüdrukute puhul on igasugune treening parem kui mitte midagi, viimane oli aga antud juhul vaatlusaluste puhul kõige levinum variant.

Teismeeas tüdrukute füüsiline passiivsus on Janzi sõnul juba endeemia.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles