Atria juhatuse esimees Olle Horm tõdes uusi riiklikke toitumissoovitusi kommenteerides, et lihatootjad tegelevad juba aastaid toodete soola- ja rasvasisalduse vähendamisega.
Atria juht: soolasisaldus lihatoodetes langeb
Hormi hinnangul ei ole uutes toitumissoovitustes tehtud muudatused eelmistega, 2006. aasta omadega võrreldes väga suured. Küll aga erinevad soovitused tema arvates tänasest tegelikust tarbimisest üsna märkimisväärselt.
«Kahtlemata on soovitused mõistlikud, aga tarbija teeb oma valiku ikkagi lähtudes maitse-eelistustest, teadlikkusest ja ka rahakotist,» nentis Horm ja märkis, et lisaks säilitusainete vähendamisele on toitumissoovitustes selgelt toodud välja madalam soola- ja rasvasisaldus.
«Ega toiduainetetööstus iseenesest pakub ju kõike. Meil on ammu olemas madala rasva- ja soolasisaldusega tooted. Tootearendus on pikk protsess, toodet arendatakse pool aastat ja rohkem. Oleme juba toonud turule selliseid tooteid, näiteks delikatess hakklihas on meil rasvaprotsent 7, Värska šašlõkis asendasime osa soola mineraalveega, mis on loodusliku soolaga,» selgitas Horm.
Hormi sõnul langeb näiteks hakklihasegudes üleüldse rasvaprotsent järjepidevalt. «Me tegeleme tegelikult kogu aeg nende teemadega, aga tarbija harjumused muutuvad hoolimata tarkade inimeste õigetest soovitustest väga aeglaselt,» lausus Horm.
Toitumissoovitustes on halva toiduaine näitena välja toodud viiner. «Kahtlemata on meil valikus nii tervislikumaid kui ka mitte nii kasulikke tooteid. Küsin vastu retooriliselt, et kas kuskil valmistoitudest on rasvasisaldus väiksem? Me ei saa inimesi sundida ei viinerit sööma ega ka mitte sööma. Kui uuring ütleb, et küpsetage ise värsket liha, siis palun – me pakume ka seda võimalust,» rääkis Horm.
Kui toitumissoovitustes viidatakse, et inimesed ostavad palju töödeldud ja maitsestatud liha, siis Hormi arvates võib sellele vastu vaielda. «Meie andmetel värske liha müügimahud ainult kasvavad,» tõdes ta.