Kümme viisi, kuidas saada rohkem und

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voodis olles ei tasu telerit vaadata.
Voodis olles ei tasu telerit vaadata. Foto: Panther Media / Scanpix

Suvisel puhkuste ajal on oluline end tõeliselt välja puhata.

Kell on 1 öösel, oled ärkvel ja tegeled jätkuvalt asjadega, mis pead valmis saama, kirjutab Huffington Post. Tuleb tuttav ette? Sa ei ole üksi – 36 protsenti täiskasvanutest teatab, et korralik magamine on nende jaoks äärmiselt oluline, kuid ainult kolmandik suudab selle eesmärgi ka saavutada.

Ameerika Psühholoogide Assotsiatsioon leidis oma uuringus, et keskmiselt saab USA täiskasvanu magada öösel ainult 6,7 tundi. Paljuski on kõneldud tervisehädadest, mis on tingitud unepuudusest.

Mis üldse hoiab inimesi üleval? Üks teaduslikult tõestatud põhjuseid, mis inimestel magada ei lase, on stress. Pea pooled inimestest nentisid uuringus, et lamavad mõnikord öösiti silmad lahti ega saa und, kuna nad on pinges. Meil on pidevalt nii kiire, et ei kasuta vähest väärtuslikku aega magamiseks.

Järgnevalt on toodud viisid, mille abil võiks saada kauem magada:

1. Koosta nimekiri. Kui sa ei suuda uinuda ning peas keerlevad ainult mõtted, mida kõike on vaja teha, siis pane paberile kõik plaanitavad ettevõtmised kirja, nõnda tuleb uni rutem.

2. Joo kuuma piima, kummeliteed või hapukat kirsimahla – kõik need mõjuvad hästi unele.

3. Söö magneesiumirikkaid toiduaineid nagu nt mandlid ning kaltsiumirikast toitu nagu juust.

4. Lülita oma telefon ja teised ekraaniga nutiseadmed välja. Ekraanivalgus võib häirida organismi melatoniini tootmist ehk hormooni, mis meid uniseks teeb.

5. Ära lama ärkvel väga kaua. Kui sa pole pikali olles juba pool tundi und saanud, siis tõuse üles ja joo näiteks vett või liiguta end ja kõnni ringi.

6. Peida oma kell. Kõige halvem asi, mida une ootuses teha, on kellaseierite jälgimine ja sekundite loetlemine. Kui vajad äratuskella, siis peida see nii ära, et sa ei peaks vaatama kellaplaadil osuteid.

7. Parim asi, mida pika une kindlustamiseks saada teha, on püsiva ja stabiilse unerežiimi kehtestamine. Oluline on, et kindlaks määratud kellaaegadest peetakse kinni. Lõpuks harjub organism süsteemiga ära.

8. Ära tööta, vaata telerit, saada e-maile, sõnumeid või ole sotsiaalmeedias voodis pikutades.

9. Hoia ekraanid magamistoast väljas või vähemalt voodist kaugemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles