Kõige äärmuslikumad toitumissoovitused läbi aegade

Triin Ärm
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihisevaid jooke ei peeta tervislikuks.
Kihisevaid jooke ei peeta tervislikuks. Foto: Panther Media/Scanpix

Aastate jooksul on inimestele räägitud, et kokakoola ravib impotentsust, küpsised takistavad lihalike himude rahuldamist ja suhkur aitab vähendada kaalu. 

Kes oskaks tänapäeval öelda, mida kujutab endast tervislik toitumine, küsib väljaanne Guardian. Vastukaaluks süsivesikute võidukäigule kasvab hoopis üksmeel, et või, juust ja munad ei pruugigi olla nii halvad.

Vaevalt möödub päevagi, kui mõnda toiduainet, näiteks šokolaadi või punast veini, ei tituleeritaks imetoiduks. Guardian esitas neist kõige äärmuslikumad.  

Kokakoola impotentsuse raviks

Tänapäeval peetakse kihisevaid jooke tervisliku toitumise kurjaks juureks. Kui aga Ameerika farmatseut John Pemberton 19. sajandil kokakoola leiutas, arvasid paljud, et sellega saab ravida morfiinisõltuvust, seedehäireid, peavalu ja isegi impotentsust. Reklaamis kirjeldati kokakoolat kui «ideaalse aju toonikut».

Guinness teeb sulle head

Kui seda 1931. aastal tutvustati, räägiti sellest kui seedimise soodustajast ja unetuse kergendajast. Kuna Guinness sisaldab rauda, joodeti seda operatsioonist toibuvatele patisentidele, veredoonoritele ja osalt ka rasedatele.

Vaatamata sellele, et Guinness sisaldab suures koguses flavonoide, mis võivad vähendada südamehaiguste riski, on joogi rauasisaldus suhteliselt madal. Seda tuleb juua kolm pinti, et saada sama palju rauda, kui leidub ühes munakollases.  

Marsibatoon päevas aitab töötada, puhata ja mängida

Esimest korda kasutati sellist reklaami Ühendkuningriigis 1960. aastal. Šokolaadi, mis sisaldab 30,4 grammi suhkrut ja 229 kilokalorit, tervislikkust on keeruline ette kujutada. 

Suhkur aitab vähendada kaalu

Viiekümnendatel reklaamiti Ameerikas, et suhkur aitab kaotada kaalu. Kuidas? Suhkur rahuldab isu kiiremini kui ükski muu toit ja seda tuleb tarbida vähem kui teisi toite. Tänapäeva uurijad väidavad vastupidist: suhkur võib just isu tõsta.

Küpsised aitavad lihalike himude vastu

Digestiivküpsiseid peeti kunagi toitumisalaseks läbimurdeks, sest nad sisaldasid palju söögisoodat. Huvitav oli puritaanlik mõtteviis, mille kohaselt digestiivküpsised suudavad panna piiri lihalikele himudele. Sarnaseid «võimeid» omistati ka hommikuslöögihelvestele, mille leiutas Grahamite John Harvey Kellogg 1894. aastal.

Saa rohkem valku McDonaldsi einest

Munad, kana ja lõhe on suurepärased proteiiniallikad. Aga Big Mac, piimakokteil ja friikartulid? Jah, kui uskuda 80ndatel Austraalias näidatud reklaami. Sellele sarnane kampaania kinnitas ka, et McDonaldsi eined mitte ainult ei maitse hästi, vaid on ka tervisele kasulikud. Tänapäeval ei julgeta seda enam väita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles