Viis moodust, kuidas dementsust ära hoida

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumine aitab ennetada dementsust
Liikumine aitab ennetada dementsust Foto: SCANPIX

Jooga, Vahemere dieet ja uue hobi õppimine – just need kolm asja võivad ära hoida dementsust, ehkki terve hulk inimesi arvab, et selle kujunemine on vältimatu.

Hiljuti Suurbritannia Cambridge`i ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringust selgus, et iga viies britt ei usu, et dementsust on võimalik ära hoida, vahendab The Telegraph. Ometi leitakse aina rohkemates uuringutes, et seisund on seotud elustiiliga.  

Uuringust nähtub, et palju juhtumeid saaks ära hoida ainuüksi sellega, kui olla füüsiliselt aktiivsem, vähendada suitsetamist ning püüda vältida või siis aktiivselt tegeleda oma terviseprobleemidega, nagu rasvumine ja diabeet.

Teadlaste kinnitusel vähendab juba ainuüksi tunnike trenni nädalas Alzherimeri tekke riski pea poole võrra.

Briti Alzheimeri ühing toob välja viis nippi, kuidas dementsuse arengu riski kahandada. Seejuures toonitas ühingu liige dr Clare Walton, et mis on hea südamele, võib olla hea ka ajule. «Regulaarne trenn, suitsetamise vältimine ja Vahemere dieet on lihtsad asjad, millega võid alustada kohe täna,» kinnitas ta.

Trenn

On tõestatud, et regulaarne treenimine aitab dementsust ära hoida. Teadlased ei ole välja selgitanud täpset põhjust, kuid on selge, et füüsiliselt aktiivne olemine alandab vererõhku, aitab hoida kontrolli all kolesteroolitaset, parandab veresoonte tööd ja hoiab kaalu normi piires.

Vahemere dieet

Söö rohkelt puu- ja juurvilju, kala, oliiviõli ja pähkleid, lisaks võib endale aeg-ajalt lubada väheke punast veini. Piiri peaks pidama liha ja piimatoodete tarbimisega. «Me ei tea, milline faktor on siin kõige olulisem,» ütles dr Clare Walton. «Kas need on puuviljad, juurviljad, oomega-3 rasvhapped, vähene suhkur, tanniinid punases veinis... Või on põhjus hoopis selles, et vajalikud rasvad saab punase liha ja piimatoodete asemel kätte oliiviõlist, kalast ja pähklitest.»

Vererõhk

Teist tüüpi diabeet ja kõrge vererõhk tõstavad dementsuse tekke riski. Seega püüa neid vältida ja käi kindlasti aeg-ajalt arstlikus kontrollis. Kui sul juba on sellised terviseprobleemid, siis järgi arsti juhiseid, kuidas haigust kontrolli all hoida.

Suitsetamine

Väldi suitsetamist. Me kõik teame, kui kahjulik suitsetamine on, kuid on veel üks oluline põhjus selle hävitava tegevuse lõpetamiseks. Nimelt tõstab suitsetamine märgatavalt dementsuse tekke riski.

Uus hobi

Viimastel aastatel on üha rohkem räägitud sellest, et puslede, ristsõnade ja sudokude lahendamine soodustavad inimese ajutegevust, kuid ei ole tõendeid, et need aitaks dementsust ära hoida. Teadlased usuvad, et aju aitab treenida pidevalt uute asjade õppimine. Näiteks uus hobi, uue keele õppimine või isegi jalutamine uues kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles