Uuring: liha sobib trennijärgseks toiduks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Itaalia sporditeadlaste läbi viidud uuringu järgi ei ole valgujook sugugi ainumõeldav treeningujärgne toit – ka veiseliha on päris hea variant. 

Pavia ülikooli teadlased võtsid vaatluse alla 24 tudengit, kes pandi kolm korda nädalas jõusaalis treenima. Kõik olid ühe eriala tudengid, terved ja mõõdukalt aktiivsed noored inimesed, kel polnud aga varasemat jõutreeningu kogemust, kirjutab ergo-log.com.

Pool katsealustest sai pool tundi pärast treeningut 135 grammi veiselihakonservi, mis sisaldas 20 grammi valku ja 1,7 grammi rasva. 

Teadlased jälgisid mõlema grupi katsealuseid kaheksa nädala jooksul. Mõlemas grupis täheldati rasvamassi vähenemist ning lihasmassi ja jõu kasvu, ent treeningu järel liha söönud tudengite puhul olid tulemused paremad. Kõige suurem mõju oli lihasöömisel just lihaskasvule. 

Teadlased kahtlustavad, et võib-olla toimib liha söömine kohe pärast treeningut sellisel moel vaid siis, kui tegemist on lihakonserviga – nimelt on sellisel kujul liha paremini seeditav kui näiteks värskest lihast valmistatud steik. Kuid et punast liha ei ole hea iga päev tarbida, soovitavad nad seda teha maksimaalselt kahel-kolmel korral nädalas. 

Tuginedes teistele uuringutele soovitavad Itaalia teadlased, et kui tahate treeningu järel süüa värsket liha, võiks seda teha vähemalt tund aega pärast treeningut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles