Jõusaali õhk võib põhjustada tervisehädasid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hollandi ja Portugali teadlaste läbiviidud uuringust selgus, et spordiklubide kehv ventilatsioon tingib ebakvaliteetse sisekliima, mis võib ohustada sportijate hingamisteede tervist.
 

Kuna ilmad lähevad aina külmemaks ja väljas on tööpäeva lõpuks ammu pime, liiguvad paljud varem õueõhus treeninud inimesed siseruumidesse. Uue uuringu järgi selgub aga, et jõusaalide sisekliima on kaugel sellest, mida võiks tervislikuks pidada.

Teadus ja taju ütlevad ühehäälselt, et treening saastunud õhus ei saa olla kuidagi moodi normaalne, kirjutab New York Times.

Inimesed, kes sageli jooksevad mõne väga tiheda liiklusega magistraali ääres, hingavad rohkelt saastunud õhku, mis võib viia südamehaiguste tekkeni, isegi kui nad on suurepärases vormis.

Mõned uuringud on väga põhjalikult uurinud ka seda, millise kvaliteediga õhk on spordiklubides sees.

Värskes uuringus, mis ilmub tuleval kuul ajakirjas Building and Enironment paigaldasid Portugali Lissaboni ülikooli ja Hollandi Delfti ülikooli teadlased õhu kvaliteedi mõõtjad mitmetesse Lissaboni jõusaalidesse.

Portugali jõusaalid on üsna sarnased sellega, mis meilgi Eestis levinud – olemas on jõutõstmise, kardioseadmete ja venitusala, aga ka stuudiod aeroobseks rühmatreeninguks või joogaks.

Uuringu üks läbiviijaid Carla Ramos palus 11 Lissaboni jõusaalilt luba paigaldada nende ruumidesse õhukvaliteedi mõõtjad, mis seadistati tuvastama õhusaastet ajal, mil jõusaalides käib enim rahvast.

Piisas vaid kahest tunnist, et mõõdikud leiaksid kõige levinumad siseruumide õhusaasteelemendid nagu näiteks süsinikoksiid, süsinikdioksiid, osoon, õhus levivad osakesed nagu tolm ja erinevad kemikaalid, mis eralduvad näiteks vaipkattelt, mööblilt, värvitud pindadelt või puhastusvahendite kasutamisega, sealhulgas formaldehüüdid.

Eriti kõrgeks muutusid saastenäidud siis, kui pisike rühmatreeningute saal täitus inimestega ning algas intensiivne trenn. Liigutustega pääses põrandapinnalt õhku tolm, iga hingetõmbega jäi ruumis aga hapniku vähemaks ja tekkis rohkelt süsihappegaasi.

Kõrge tolmukontsentratsioon ning teiste kemikaalide sisaldus õhus (nagu formaldehüüdid) on teadlaste sõnul kõige hirmutavam leid, kuna kujutavad endast tõsist ohtu kõiksugu hingamisteedega seotud haiguste tekkeks.

Kõik õhukvaliteedi mõõtmistulemused, mis koguti, ületasid Euroopa siseruumides kehtestatud norme.

Teadlaste sõnul võivad saadud tulemuste taga olla kehvasti ventileeritud ruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles