Kaheksa toitu, mis sisaldavad šokeerivalt palju suhkrut

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pastakastmetes leidub sageli palju suhkrut.
Pastakastmetes leidub sageli palju suhkrut. Foto: Panther Media

Kui aastaid peeti ülekaalu peamiseks põhjuseks rasva, siis praegu peavad teadlased liigse kehakaalu ja rasvumise põhjustajaks suhkrut.

Samas ei ole lihtne suhkrust loobuda, kirjutab newsmax.com. Juhtiva bariaatrilise eksperdi ja kirurgi Joe Colella sõnul leidub suhkrut ka paljudes sellistes toitudes, kust seda otsida ei oskakski. Peale selle on Colella kirjutanud raamatu The Appetite Solution, kus ta paljastab paljude toitude tegeliku suhkrusisalduse.

Tema hinnangul sisaldavad ootamatult palju suhkrut kõik toidud, mis tuleb enne söömahakkamist pakist välja võtta. Colella soovitab süüa rohkem valku sisaldavaid toite, mis aitaksid ära hoida ka söömissööste ning magusaisu.

Eksperdi hinnangul ei tohiks toidukord sisaldada rohkem kui viit grammi suhkrut ning päevas ei ole tema hinnangul soovitatav süüa rohkem kui 20 grammi suhkrut.

Paljud toidud sisaldavad aga ootamatult palju suhkrut. Colella tõi neist välja kaheksa:

Pastakaste

Kuigi kaste ei maitse magusalt, leidub paljudes pastakastmetes kuus kuni 12 grammi suhkrut, kui pastale lisatav kogus on umbes pool tassitäit. Colella soovitab teha pastakaste ise ning kasutada hakitud tomateid, maitsetaimi ja oliiviõli.

Jogurt

Jogurt sisaldab kaltsiumit ja valku, kuid isegi 220-grammises väherasvases jogurtis on 17 kuni 33 grammi suhkrut. Arst soovitab osta magusate jogurtite asemel Kreeka jogurtit ning lisada sinna ise puuvilju.

Kiirkaerahelbed

Kaerahelbed sisaldavad kiudaineid ning sageli süüakse neid kolesterooli alandamise eesmärgil. Tasub aga meeles pidada, et kiirkaerahelvestes on 10 kuni 15 grammi suhkrut paki kohta. Seega on mõttekam süüa kaerahelbeid ning maitseks võib lisada õunaviile ja marju.

Salatikaste

Sageli tellitakse salat mõeldes, et see on tervislik. Kui aga valada salat üle kastmega, mille ühes lusikatäies on juba seitse grammi suhkrut, ei pruugi see salat enam üldse nii tervislik olla. Kasulikum oleks teha salatikaste oliiviõlist, maitsetaimedest, äädikast või sidrunimahlast.  

Energiajoogid

Sageli arvatakse, et energiajook annab energiat tänu kofeiinile, kuid tegelikult leidub seal ka väga palju suhkrut. Ühes purgis võib olla rohkem suhkrut kui on päevane suhkrutarbimise norm. Seega soovitab ekspert eelistada kohvi või teed.

Kapsasalat

Kui arvad, et kapsasalat on hea alternatiiv friikartulitele, tasub järele mõelda. Kiirtoidukohast ostetud kapsasalat sisaldab vähemalt 15 grammi suhkrut.                                                                                      

Pudelis tee

Ostes villitud teed tasub jälgida toote etiketti, sest erinevate tootjate jookide suhkrusisaldus varieerib tugevalt. Mõnes ei ole üldse suhkrut, samal ajal kui teises võib olla ühe pudeli kohta 32 grammi suhkrut.

Ketšup

Üks lusikatäis ketšupit sisaldab umbes neli grammi suhkrut. Eelistada tasuks sinepit, mille lusikatäis annab ainult ühe grammi suhkrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles