Kas treenima peaks hommikul või pärastlõunal?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki lühemas perspektiivis ei ole suurt vahet, kas pumbata lihaseid hommikul või pärastlõunal, võib pikema perioodi jooksul avalduda pärastlõunase treeningu kasu, kirjutavad Soome Jyvaskyla ülikooli sporditeadlased.

Soomlased võtsid oma eksperimendi raames vaatluse alla 24 meest, kelle keskmine vanus oli 30, kirjutab ergo-log.com.

Kaheksa meest ei teinud midagi ja olid kontrollgrupiks. Kuusteist meest treenisid aga jalgu, tehes kükke, hüppega kükke, jalapressi ja jalgade sirutamist. Esimese kümne nädala jooksul treenisid kõik pärastlõunal, siis aga jagati treenivad mehed kahte gruppi. Neist üheksa treenis järgmise kümne nädala jooksul kella seitsme ja üheksa vahel hommikul ning seitse meest treenis kella viie ja seitsme vahel õhtul. Treeningprogramm oli seejuures sama.

Kahekümne nädala möödudes mõõtsid teadlased katsealuste reie nelipealihase kasvu ning leidsid, et pärastlõunase treeningu grupis oli lihas kasvanud rohkem kui hommikustel treenijatel. Kuid samas ei olnud see erinevus statistiliselt märkimisväärne – kontrollgrupiga võrreldes, kes ei treeninud üldse, olid mõlema grupi mehed korralikult lihast kasvatanud.

Teadlased mõõtsid ka katsealuste lihasjõudu ning selgus, et kui hommikugrupil suurenes küki ühe korduse maksimum 20 nädalaga keskmiselt 46 kilogrammi võrra, siis pärastlõunasel grupil oli see vahe 45 kilo. Samas ei keskendunud meeste treeningskeem jõu suurendamisele, vaid pigem lihaste hüpertroofia saavutamisele.

Teadlased järeldasid sellest kõigest, et kahe-kolme kuu pikkuse perioodi puhul ei ole vahet, kas treenida hommikul või pärastlõunal. Kui eesmärgiks on jõu suurendamine, siis ei ole üldse vahet. Kuid kui eesmärgiks on suuremad lihased, siis võib pärastlõunane treening osutuda pikemas perspektiivis kasulikumaks.

Ka üks Ameerika sporditeadlane avaldas hiljuti oma uuringu tulemused, kus selgus, et pärast kella kuute õhtul treeninud kulturistid kasvatasid rohkem lihast ja kaotasid rohkem rasvamassi kui need, kes treenisid enne kella kümmet hommikul.

Nii et tõepoolest võib nii olla, et õhtune jõutreening on hommikusest efektiivsem. On ka teisi uuringuid, mis on näidanud, et õhtuti oleme me kõige tugevamad. Samuti on õhtuti hommikuga võrreldes parem tasakaal testosterooni ja kasvuhormooni ning kortisooli vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles