Uuring: tegevusetus laastab noori rohkem kui vanu

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kipsi mõju lihastele on hullem, kui arvatakse.
Kipsi mõju lihastele on hullem, kui arvatakse. Foto: Margus Ansu / Postimees

Füüsiliselt heas vormis inimestel piisab vaid kahenädalasest pausist treeningutel, et oma lihasjõudu märkimisväärselt kaotada, kusjuures noori mõjutab see tunduvalt rohkem.

Selle suhteliselt lühikese aja jooksul kaotavad noored inimesed umbkaudu 30 protsenti lihaste jõust, mis viib nad samale tasemele endast kümneid aastaid vanemate inimestega, kirjutab portaal webmd.com. Samas aktiivse eluviisiga vanemad inimesed, kes paar nädalat ei liiguta, kaotavad lihasjõust umbes 25 protsenti.

Taanis tehtud uuring põhjendab nähtust  tõsiasjaga, et mida rohkem lihasmassi inimesel on, seda rohkem ja kiiremini ta seda vigastuse, haiguse või puhkuse tagajärjel kaotab.

«Katsete põhjal selgus, et tegevusetus mõjutab noori ja vanemaid mehi  erinevalt. Näiteks ühe jala liikumisvõimetuse tagajärjel kahe nädala jooksul  kaotavad nooremad tervelt kolmandiku lihasjõust, samal ajal kui vanemad kaotavad ligikaudu neljandiku. Kahe nädala jooksul liikumatuna püsinud noor mees vananeb lihasjõu kao mõistes 40 kuni  50 aastat,» ütles Kopenhaageni ülikooli tervisliku vananemise ja biomeditsiinilise teaduse keskuse teadur Andreas Vigelsoe.

Üldine lihasmass kahaneb loomulikul teel vanusega. Noortel meestel  on mõlema jala kohta lihasmassi keskmiselt 0,9 kg rohkem kui nende vanematel eakaaslastel. Kahenädalase vähese liikumise tagajärjel kaotasid uuringus osalenud noormehed tervelt 0,48 kg lihasmassi.

Samas katses osalenud vanemad mehed seevastu kaotasid sama ajaga 0,26 kg lihasmassi. Kuigi tulemused on vanuse lõikes erinevad, tõestas uuring, et näiteks kipsis jalg halvendab füüsilist vormi väga olulisel määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles