Lastearst: nutiseadmed vajavad unerežiimi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nutitelefonitel, tahvelarvutitel ja e-lugeritel peaks lastearsti arvates olema automaatne häälestus magamaminekule, mis vähendaks inimeste une häirimist.

Londoni lastehaigla arsti Paul Gringrasi väitel võiks nutiseadetel olla valik, mis sätestaks sinist valgust vastavalt kehakellale ning säästaks seetõttu inimesi kaua ärkvel olemisest, vahendab BBC. Kuna iga uus seade on varasemast eredama ekraanivalgusega, arvab arst, et tootjad peaksid üles näitama rohkem vastutustundlikkust.

Kuna õhtu saabudes läheb hämaramaks, alustab keha unehormooni melatoniini rohkema tootmisega, mis aitab inimestel magama jääda. Eredad nutiseadme ekraanid aga häirivad seda süsteemi.

Gringrasi juhitud uuringus jõuti järeldusele, et nutiseadmete vaatamine võib õhtuti uinumist edasi lükata terve tunni võrra. «Need on sobilikud päeval kasutamiseks, kuid väga halvad õhtuti ja öösel vaatamiseks,» ütles ta.

Arsti andmetel on juba loodud mõned uneteadlikud mobiiliäpid, mis aitavad kaasa ereda valguse vähendamisele, kuid see ala vajab kindlasti veel uurimist ja arendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles