Toidud, mis tasuks jätta poodi

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirnuudlid tuleks menüüst välja jätta.
Kiirnuudlid tuleks menüüst välja jätta. Foto: SCANPIX

Kui tavaliselt räägitakse ja soovitatakse, mida peaksime sööma ja milliseid toitaineid vajame, siis harvem on juttu sellest, millised toidud on toitainetevaesed. Mõned «tervislikud» toidud võiks jätta ostmata.

Poes käies kohtame palju tooteid, mida «tervisliku» pähe reklaamitakse, kuigi seda teps mitte pole, kirjutab news.com.au.

Järgnevad viis toodet on endale võtnud küll sildi «tervislik» ning panevad meid uskuma, et nad ongi tervislikumad, kui nad seda tegelikult on.

1. Nutella ei ole tegelikult «tervislik» vahepala, kuigi seda reklaamitakse nii.

Me kõik teame kui hästi Nutella maitseb, seda ei saa salata. Tegelikkuses on aga tervislikum lihtsalt šokolaad ära sulatada ja saiale määrida. Nutella sisaldab endas peamiselt suhkrut ja õli, pähklite osa pähklikreemis on vaid 13 protsenti. Kõige hullem on selle asja juures on see, et inimesed ei suuda lõpetada Nutella söömist. Mõistlik oleks süüa 20 grammi päevas ja mitte rohkem, kuid inimesed söövad seda siiski suurte lusikate kaupa. Nutellat ei saa võtta «tervisliku vahepalana», vaid tuleks liigitada maiustuste nimekirja.

2. Riisikrõpsud on küll maitsvad, aga väga toitainetevaesed

Riisikrõpsud on täis rafineeritud ja kiiresti seeditavaid süsivesikuid, mis tõttu piisab vaid ühest-kahest riisikrõpsust, kui su veresuhkru tase on tõusnud väga kõrgele. Lisaks sellele sisaldavad maitsestatud riisikrõpsud maitseparandajat, happesuse regulaatoreid ja värve.

3. Kiirnuudlid ei anna sööjale midagi

Üliõpilaste toidulaual tihe külaline annab sööjale tegelikult ainult töödeldud süsivesikuid, rasva ja soolamaitset. Kehva kvaliteediga õli ei ole samuti kuigi tervislik. Kuigi kiirnuudlid on populaarsed teismeliste ja üliõpilaste seas, tasuks kiirelt valmivaks toiduks siiski valida midagi toitvamat. Näiteks tuunikala pruuni riisiga või pastaga on palju suurema toitainete sisaldusega kui kiirnuudlid.

4. Maitsevesi pole pooltki nii tervislik kui arvad.

Kuigi maitsevesi sisaldab vähem suhkruid kui karastusjoogid, ei tasu seda siiski tervislikuks pidada. 200 ml klaasitäis sisaldab näiteks 2 teelusikatäit suhkrut. See, et maitsevesi on veidikene parem kui kõige halvem variant (karastusjook), ei tähenda, et see on parim valik. Maitseveed tõstavad meie veresuhkru taseme ebanormaalselt kõrgele ja rikuvad hambaid. Selleks et hoida oma tervist, ei tasu juua magusaid jooke, olgu nad siis 50 protsenti vähema suhkruga või mitte.

5. Hommikusöögiküpsised - kas tõesti saab väike küpsis sisaldada kõike vajalikku?

Kuigi väga paljudes Euroopa riikides söövad inimesed hommikukohvi kõrvale just hommikusöögiküpsiseid, ei ole need tegelikult tervislik hommikusöök. Sisaldades kõigest neli grammi valke, hulganisti süsivesikuid, kümme grammi suhkrut ja kolm grammi kiudaineid, leiab poest palju tervislikumaid ja toitvamaid hommikusöögivõimalusi. Küpsised peaksid olema siiski maiustuste letis ja nad ei suuda kunagi asendada täisväärtuslikku hommikusööki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles