Selgusid aasta parimad dieedid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juur- ja puuvilja söömine kuulub tervisliku dieedi juurde.
Juur- ja puuvilja söömine kuulub tervisliku dieedi juurde. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard

Hiljuti valis terviseekspertidest koosnev žürii välja 2016. aasta parimad dieedid, mis võimaldavad kiiresti ja ohutult kehakaalu langetada.

Salenemine on üks sagedasemaid uusaastalubadusi ja nüüd on selgunud ka selle aasta parimad dieedid, kirjutab news.com.au. Ajakirja US News and World Report  kutsus hiljuti kokku toitumise, dieetide, ülekaalulisuse, toidupsühholoogia, diabeedi ja südamehaigustega tegelevatest ekspertidest koosneva žürii, kes andis oma hinnangu kokku 38 dieedile ja valis ägeda vaidluse järel välja neist parimad.

Žürii sai iga dieedi kohta täpse kirjelduse ja andis hinnangu viie punkti süsteemis, arvestades, kas dieet täidab oma eesmärki ja kas sellega kaasnevad ka terviseriskid. Selleks, et dieet saaks parima hinde, pidi sellega soovitatud toit olema toitaineterikas ja dieet ise ohutu ning tõhus kaalu langetamisel ja suhkrutõve ja südamehaiguste ennetamisel.

Parimaks dieediks valiti toitumiskava DASH, mis sai kokku 4,1 punkti ja sai esimese koha juba kuuendat aastat järjest. Kõrge vererõhu alandamiseks ette nähtud dieet sisaldab palju juurvilju, täisteratooteid ja valke, samas kui kõrge kalorsusega maiustusi ja rasvast punast liha on sealt välja jäetud.

Austraalia toitumisspetsialisti Kristen Becki sõnul  on DASH suurepärane just seetõttu, et see on põhimõtteliselt tervisliku toitumise kava, mis on kasutajasõbralik ja pakub isegi erinevaid menüüsid, mida inimene saab oma vajadustega kohandada.

Teisele kohale jäi dieet MIND, milles DASH kombineeritakse Vahemere dieediga ja rõhutatakse, et rohkem tuleks süüa kala, oliive ja pähkleid. Kolmanda koha saavutas südamele kasulik TLC dieet.

Kiire tulemuse soovijate jaoks valiti sel aastal välja ka parim kiiret kaalulangetamist võimaldav dieet. Esimese koha saavutas tervislikule toitumisele keskenduv dieet Weight Watchers, teisele kohale jäi kaalulangetusprogramm HMR ja kolmandale dieet Biggest Loser. Viimane keskendub kuuenädalasele tervislikule toitumisele ja trennile, samas kui näiteks HMR programmiga soovitatakse toidukordasid asendada, teha trenni ja süüa ohtralt puu- ja juurvilju.

Kriitikud on toidukordade asendamise kohta öelnud, et see on sobimatu lühiajaline lahendus, kuid HMR programmi välja töötanud terviseekspertide sõnul on nende nõuannetest lihtne kinni pidada ja need annavad pikaajalise tulemuse.

Austraalia toitumisspetsialisti Kristen Becki sõnul tasuks kiiresti kaalu langetada vaid juhul, kui tervisliku toitumisega jätkatakse ka pikaajaliselt. Muidu see tervisele kasuks ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles