Kuus tervislikku lõunasööki, mis sisaldavad parasjagu kaloreid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krevettidest võib saada maitsva ja tervisliku söögi.
Krevettidest võib saada maitsva ja tervisliku söögi. Foto: Jodi & Jake/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kui süüa kõrge toitainetesisalduse ja madala kalorsusega toitu, siis õnnestub tõenäoliselt ka kaalus alla võtta. Siit leiate kuus retsepti, milles kirjeldatud toidud on tervislikud ja sisaldavad ligikaudu 350 kilokalorit portsjoni kohta. Sobivad suurepäraselt nii lõuna- kui ka õhtusöögiks.

Kui olete väsinud, kurnatud ja näljane, siis teadke, et kaalus alla võtta saab ka teistmoodi, kirjutab ajakiri Bild der Frau. Proovida võiks hoopis paraja kalorsusega tervislike toitumise kombineerimist tervisliku hommikusöögi ja väikese vahepalaga.

Ärkamise järel võiks süüa parasjagu kaloreid sisaldava tervisliku hommikusöögi, enne- või pärastlõunal väikese vahepala, mis ei sisalda rohkem kui 100 kilokalorit, ja lõuna ajal või õhtul umbes 350 kilokalorit sisaldava sooja, maitsva ja toitaineterikka söögi, millest saab kõhu parajalt täis. Proovida võiks näiteks järgmisi toite.

Vokiroog ubade, kartuli ja kotletiga

ligikaudu 350 kilokalorit, 11 grammi rasva, 36 grammi süsivesikuid, 27 grammi valke

Sega ühe küüslauguküüne mahl 80 grammi hakkliha, kahe supilusikatäie madala rasvasisaldusega kohupiima ning poole teelusikatäie sinepi soola ja pipraga. Vormi segust väikesed frikadellid, prae need ühe teelusikatäie kuuma õliga pruuniks ja pane sooja ülejäänud toidu valmimist ootama.

Koori 200 grammi kartuleid, tee kartulid kuubikuteks ja prae neid veidi, maitsesta soola ja muskaadiga. Kalla juurde 100 milliliitrit juurviljapuljongit ja lase umbes kaheksa minutit tasasel tulel valmida. Lisa 175 grammi rohelisi ube, pool teelusikatäit kuivatatud vahemere ürte ja kolm supilusikatäit tomatikonservi. Lase veel 12 minutit kaane all valmida. Seejärel võta kaas ära ja lase veel allesoleval vedelikul tugeva kuumusega ära auruda. Serveeri frikadellidega.

Ühepajatoit juurviljade ja vorstiga

ligikaudu 350 kilokalorit, 11 grammi rasva, 46 grammi süsivesikuid, 16 grammi valke

Koori ja tee kuubikuteks 200 grammi kartuleid ja 200 grammi muid, oma maitse järgi valitud juurvilju. Lõika väikesteks tükkideks üks sibul ja üks küüslauguküüs ja prae neid kergelt ühes teelusikatäies õlis. Maitsesta soola, pipra ja loorberilehega. Kalla juurde 450 milliliitrit juurviljapuljongit ja lase 15 minutit tasasel tulel valmida. Lisa 50 grammi linnulihast vorsti.

Karrikana riisiga

ligikaudu 350 kilokalorit, 4 grammi rasva, 49 grammi süsivesikuid, 31 grammi valke

Pese, kuivata ja lõika kuubikuteks 100 grammi kanafileed. Prae kana kergelt pannil ühe teelusikatäie õli ja kahe supilusikatäie väikeseks hakitud sibula ja küüslauguga. Lisa 150 grammi hernestest ja värsketest porganditest koosnevat sügavkülmutatud juurviljade segu. Maitsesta karri, soola ja pipraga. Kalla juurde 225 milliliitrit juurviljapuljongit. Lase kaane all tasasel tulel umbes kaheksa minutit valmida. Vahepeal pane keema 50 grammi riisi. Proovi, kas on hea ja serveeri nii, et kana on riisi peal.

Kartulid kurgikohupiima ja küüslaugukrevettidega

ligikaudu 350 kilokalorit, kaks grammi rasva, 43 grammi süsivesikuid, 40 grammi valke

Pese ja harja hoolikalt puhtaks 20 grammi kartuleid ja keeda neid ligikaudu 20 minutit. Sega 125 grammi madala kalorsusega kohupiima soola ja pipraga. Tükelda 100 grammi kurki ja sega kohupiimaseguga. Prae poole teelusikatäie õliga 100 grammi kooritud ja külmutatud krevette, mis on eelnevalt üles sulatatud, maitsesta pipraga. Koori keedetud kartulid ning lisa krevetid ja kohupiimasegu.

Vokiroog juurviljade ja lõhega

ligikaudu 350 kilokalorit, kuus grammi rasva, 53 grammi süsivesikuid, 22 grammi valke

Pane potiga keema 50 grammi riisi.

Pese, kuivata ja lõika kuubikuteks 60 grammi lõhet, millelt on eelnevalt eemaldatud nahk. Kuumuta pannil üks teelusikatäis õli, prae selles lõhet veidi aega tugeva kuumusega ja pane see pärastiseks kõrvale.

Kalla pannile 200 grammi sügavkülmutatud Aasia juurviljasegu, prae seda veidi ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa neli supilusikatäit juurviljapuljongit. Seejärel lisa lõhe ja riis. Sega kõik koostisosad kuumal pannil hästi läbi, kuumuta natuke aega ja lase siis lõpuni valmida. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa üks supilusikatäis peeneks hakitud maitserohelist nagu näiteks basiilik ja petersell.

NB! Kui riis on valmis, tuleb see tulelt võtta ja kõrvale panna.

Kiire guljašš paprikaga

ligikaudu 350 kilokalorit, kaheksa grammi rasva, 42 grammi süsivesikuid, 27 grammi valke

Lõika peenteks ribadeks ja prae ühes teelusikatäies õlis 100 grammi vähese rasvasisaldusega veiseliha. Maitsesta soola, pipra, paprikapulbri ja jahvatatud loorberiga. Lisa segule neli supilusikatäit hakitud sibulat ja prae kuumal tulel. Kalla juurde 200 milliliitrit puljongit. Lase umbes minut aega kaane all tasasel tulel valmida. Lõika ribadeks 200 grammi paprikat ja sega guljaši sisse, lisa veel vürtse ja prae kaane all kaheksa kuni kümme minutit, kuni roog on valmis. Keeda pakendil oleva juhise järgi 50 grammi makarone. Kurna makaronid ja serveeri guljašš koos makaronidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles