Kümme nippi une kvaliteedi parandamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heast unest sõltub see, kuidas end järgmisel päeval tunneme.
Heast unest sõltub see, kuidas end järgmisel päeval tunneme. Foto: Philippe Lissac /GODONG/picture-alliance/Godong/Scanpix

Märtsikuu teise täisnädala reedel tähistatakse igal aastal rahvusvahelist unepäeva, mille eesmärk on hea une väärtustamine ja krooniliste unehäirete ennetamine. Tänase unepäeva puhul annab Põhja-Eesti regionaalhaigla kopsuarst-unearst doktor Erve Sõõru kasulikke soovitusi, kuidas ennast korralikult välja puhata.

Eluks vajaliku söögi ja joogi kõrval vajab organism taastumiseks ja normaalseks tööks piisaval hulgal ööund, kirjutab Põhja-Eesti regionaalhaigla oma uudistes. Täiskasvanute unevajadus on keskmiselt seitse kuni kaheksa tundi ööpäevas. Evolutsiooni käigus on välja kujunenud ööpäevane une- ja ärkveloleku rütm ning kindlad unetsüklid.

Uneaeg ja –kvaliteet mõjutavad paljusid keha funktsioone, sealhulgas ka vastuvõtlikkust haigustele. Töögraafikust, stressist, haigusest või mõnest muust põhjusest tingitud unepuudus võib muuta tervist olulisel määral. Unehäired põhjustavad muuhulgas kaalutõusu, kõrgvererõhutõve, diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste teket ja süvenemist.

Unekvaliteedi parandamiseks ja piisava uneaja tagamiseks tasub dr Sõõru sõnul järgida hea une soovitusi.

1. Mine magama võimalikult ühel ajal, arvestusega, et jõuad hommikuks välja puhata.

2. Väldi päevaajal tukastamist. Kui siiski tukastad, piira seda 20 minutiga ja võimalusel ära tukasta peale kella 14.00.

3. Väldi neli tundi enne magamaminekut alkoholitarbimist. Enam kui üks ühik alkoholi ehk üks pokaal veini kaks tundi enne magamaminekut rikub unekvaliteedi.

4. Väldi ergutavate ainete nagu nikotiini (suitsetamine), kofeiini, šokolaadi ja kange tee joomist neli tundi enne uinumist.

5. Väldi vahetult enne magamaminekut kõhu liigset täissöömist, rasvaseid, praetud, vürtsikaid ja väga magusaid toite. Hästi sobib kergem eine nagu näiteks jogurt, kodujuust, ja puuvili.

6. Mõõdukas füüsiline koormus ja tegevus värskes õhus soodustab und. Seetõttu tasub igasse päeva kavandada jalutuskäik, aiatööd või midagi sarnast. Vältige rasket füüsilist pingutust neli tundi enne uinumist.

7. Korista ja õhuta regulaarselt magamistuba, vaheta vähemalt iga kahe nädala järel voodipesu, klopi patju ja tõmba madrats tolmuimejaga puhtaks.

8. Mine voodisse alles siis, kui tunnete end unisena. Väldi üle 38 kraadist vanni enne magamaminekut ja arvutikasutamist üks tund enne magamaminekut (need tegevused ergutavad). Enne magama minekut kustuta valgus ja tagage vaikus.

9. Väldi voodis ja magamistoas muid tegevusi peale magamise ja seksuaaltegevuse. Väldi voodis olles televiisori vaatamist ning arvuti ja  nutiseadmete kasutamist.

10. Ära kasuta magamistoana selleks mitte ette nähtud tuba. Ära kasutage magamistuba tõsiste jutuajamiste ja arutelude jaoks pereliikmetega.

Une kvaliteeti hinnatakse hommikul ärgates. Eeltöö hea une saavutamiseks tehakse ära päevaajal.

Head und, see on saavutatav!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles