Pikka uinakut seostatakse enneaegse surmaga (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uinakud on kasulikud, kui need ei kesta kauem kui 40 minutit.
Uinakud on kasulikud, kui need ei kesta kauem kui 40 minutit. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest uuringust selgus, et päevasel ajal enam kui 40 minutit kestev uinak võib tõsta enneaegase suremise riski.

Enam kui 300 000 inimest hõlmanud uurimusest selgus, et päevasel ajal tehtud pikad uinakud seostuvad ainevahetussündroomi, sealhulgas rasvumise, kõrge vererõhu ja kolesterooliga, kirjutab Independent.

21 vaatlusuuringul põhinevast teadustööst selgus, et uinakud on tervislikud, kuid kui need kestavad rohkem kui 40 minutit, võib see kaasa tuua terviseprobleeme, mis viivad enneaegse suremiseni.

Uuritavatelt küsiti, kas nad teevad regulaarselt päevasel ajal uinakuid. Samuti uuriti osalenute haiguslugu, sealhulgas ka seda, kas neil on esinenud diabeeti, rasvumist või ainevahetussündroomi.

On oletatud, et pikkade uinakute ajal arvab keha, et jäädakse sügavasse unne ning seetõttu on ainevahetuse tsükkel pärast ärkamist häiritud. Lühikese uinaku ajal ei lähe keha sügava une faasi ning ärkamine ei raputa ainevahetust.  

Uuringu eestvedaja dr Tomohide Tamada Tokyo ülikoolist tõdes, et uinakute tegemine on üleilmselt väga levinud ning uinakute ja ainevahetushäirete seoste uurimine võib aidata leida ravi üha sagedamini esinevatele ainevahetushäiretele.

Dr Tamada nentis, et uni on sama oluline tervisliku elustiili komponent kui toitumine ja liikumine. Lühikesed uinakud võivad tema sõnul olla kasulikud, kuid jätkuvalt ei teata, kuidas see efekt saadakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles