Selgus kaalu langetamiseks parim hommikusöök

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimavalku sisaldav hommikusöök aitab kõige paremini kaalu langetada.
Piimavalku sisaldav hommikusöök aitab kõige paremini kaalu langetada. Foto: Ossi Lehtonen/Lehtikuva/Scanpix

Iisraeli teadlaste värskes uuringus võrreldi kolme sorti hommikusööki ja selgitati välja, missugune neist on parim kaalu langetamiseks.

Juba mõnda aega on teada, et valgurikas hommikusöök on kasulik, kuid vähem on uuritud seda, missugustest toitudest valgud tulema peaksid, kirjutab news.com.au. Just selle Tel Avivi ülikooli teadlased välja selgitada püüdsidki. Nad võrdlesid kolme sorti hommikusööki. Kaks neist olid kõrge valgusisaldusega. Ühes olid valgud pärit piimatoodetest ja teises sojast, tuunikalast või munadest. Kolmas eine oli traditsiooniline kõrge süsivesikutesisaldusega hommikusöök.

Need, kes sõid hommikul palju piimatooteid, võtsid alla 7,6 kilo, samas kui teistsuguste valkude sööjad kaotasid 6,1 kilo ja traditsioonilise hommikusöögi juurde jääjad 3,1 kilo.   

Uuringu tulemused ühtivad varasemate uurimistulemustega, mille kohaselt on kaalu langetamiseks eriti kasulik valgurikas, peamiselt munadest koosnev hommikusöök, kus on eriti palju aminohapet leutsiini, mis aitab reguleerida insuliini taset veres.

Lisaks selgus, et just piimatoodetes leiduvad valgud on eriti kasulikud, sest peale valkude üldise positiivse toime on neil veel üks kasulik mõju: nad aitavad kontrolli all hoida söögiisu tekitavat hormooni greliini. 

Peale selle ei kõikunud hommikuks piimatooteid söövatel katsealustel ka veresuhkru tase nii palju kui teistel. Glükoositaseme kõikumine veres võib põhjustada suurt magusaisu, jõuetust ja keskendumisvõime langust.

Traditsiooniline süsivesikuterikas hommikusöök võib sisaldada kaks kuni kolm korda rohkem süsivesikuid kui valgurohke hommikusöök ja pealegi kaasneb sellega suurem liigse söömise risk. Seega ei ole kasulik toituda üksnes hommikusöögihelvestest, röstsaiast, kuklitest, mahlast ja müslist.

See ei tähenda aga kaugeltki, et peaksime röstsaia ja hommikusöögihelbed päriselt prügikasti lennutama. Süüa võiks näiteks ka natukene müslit naturaalse suhkruvaba jogurtiga või muna koos hommikusöögikukliga. Mahla võiks näiteks asendada piimavalke sisaldava smuutiga. Kõik need valikud annavad 20 grammi kasulikke valke ja neist saab kõhu täis terveks hommikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles