Veel üks oluline põhjus, miks rohkem sporti teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piisav liigutamine tuleb vanemaealistele ainult kasuks.
Piisav liigutamine tuleb vanemaealistele ainult kasuks. Foto: Panther Media/Scanpix

Mida rohkem täiskasvanuna füüsilisi tegevusi ette võtta, seda enam võib see suurendada nende ajumahtu ning vähendada Alzheimeri tekkimise riski.

Uus uuring näitab, et suurendades erinevate füüsiliste tegevustega igal nädalal põletatud kalorite hulka, võib vanematel inimestel nende kognitiivsest staatusest hoolimata suureneda ajumaht ja omakorda väheneda Alzheimeri tõve tekkerisk, kirjutab Med24.

Teadlased analüüsisid pikka aega kestnud kardiovaskulaarse tervise uuringu raames andmeid, mis hõlmasid 876 täiskasvanut vanuses 65+ aastat.

Osalejad läbisid standardse kognitiivse hindamise ja aju magnetresonantstomograafia ning esitasid nädalase energiakulu arvutamiseks andmed oma igapäevaste füüsiliste tegevuste kohta, nagu kõndimine, tennise mängimine, tantsimine ja golf.

Teadlased leidsid analüüside käigus, et suurema hulga energia kulutamine mitme füüsilise tegevuse käigus seostub hallaine suurema mahuga nii frontaal-, temporaal- ja parietaalsagaras kui ka hipokampuses, taalamuses ja basaalganglionides.

«Suurima füüsilise aktiivsusega (vähemalt 500 kalorit vaba aja tegevuste käigus) rühmal oli suurem hallaine maht ja vähenenud võimalus Alzheimeri dementsuse puhul kui väikseima füüsilise aktiivsusega rühmal (ainult 50 kalorit füüsilise tegevuse käigus),» ütles uuringut läbi viinud dr Raji.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles