Teadur: tippsportlaste viljakus on ohus

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Endiste tippsportlaste tervisekäitumise mõju viljakusele on uuritud enam kui 20 aastat ning võib öelda, et intensiivne sport pärsib sugulist viljakust, kuid see taastub pärast sellest loobumist.

Turu ülikooli dotsent Antti Perheentupa, kes on uurinud endiste tippsportlaste viljakust, kirjeldab, et vaadates praegu näiteks 60-aastaseks saanud sportlasi, võib julgelt teha üldistuse: sport on tervisele kasulik, kuna vähendab oluliselt haigestumist, kirjutab ERR Novaator.

Nii tipp- kui harrastussportlaste puhul on uuringutest teada, et intensiivne treening, eriti veel kombinatsioonis anaboolsete steroididega, vähendab oluliselt meeste viljakust. Viljakus- ehk reproduktiivorganeid mõjutava treeningu vähendamisel ning lisaainete ärajätmisel aga viljakus taastub.

Üsna tavaline on ka olukord, mil inimene arvab, et tarbib proteiinijooki, kuid see sisaldab varjatult anaboolseid steroide. Perheentupa sõnul varjavad tootjad ja tarnijad tootes sisalduvaid hormoone kavalasti teiste nimetustega, et neid riigipiiridel tollis keelatud ainetena kinni ei peetaks.

Loe lähemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles