Tasub teada: kas liigne valgutarbimine on kahjulik?

Kohupiim on soodne valgurohke toiduaine.

FOTO: Albert Truuväärt

Valkude tarbimise ümber on läbi aegade olnud palju spekulatsioone, üks tuntumaid neist on tembeldanud valgurohke toitumise inimesele ja eelkõige tema neerudele kahjulikuks.

Valgurikkaid toiduaineid vajad selleks, et keha koormustest taastuks ja läbi selle areneks ning muutuks tugevamaks, kirjutab Fitlapi blogi. Valgud on keha peamine ehitusmaterjal.

Kui teed trenni, ent valku ei tarbi, jääb kehal vajaka taastumisprotsessideks vajalikust lähtematerjalist. Treeningud muutuvad üha raskemaks ning enesetunne halvemaks ja see on olukord, mida tasub igal võimalusel vältida. Treeningu mõte on ju pidev areng.

Ilma valkudeta valmistad ehitusel justkui päev otsa segu, ent kive, millest müüre laduda, kohale ei tooda. Tööd nagu teeksid, ent maja ei kerki.

Sageli soovitatakse hoida valgu tarbimist 10–15 protsendi juures päevasest toiduenergiast. Fitlap soovitab treenivatel inimestel seda numbrit siiski tõsta ning jälgida, et päeva jooksul saadaks 25–30 protsenti toiduenergiast valkudest. See teeb laias laastus 1,6–1,8 grammi valku kehakilogrammi kohta.

Isegi neile, kes langetavad kehakaalu ilma treeninguteta, soovitatakse sarnast valgukogust. Lisaks taastumisele aitavad valgud hoida isud eemal ning meele erksa.

Nagu iga asjaga, nii ka valkudega, ei aita kiiremini edasi ka nende liigne tarbimine. Seega pelgalt kanafileest toituma hakata ei ole mõtet, kuna see ei aita arengule kuidagi rohkem kaasa. 25–30 protsenti on keha arengut ja enesetunnet silmas pidades optimaalne. Kõik, mis üle selle, hakkab juba mõttetult raha kulutama, sest valgurohked toiduained on ju kallid.

Üks Eesti fitnessiguru Indrek Otsus on öelnud ikoonilise lause – liigne valgu tarvitamine on kui antiikmööbliga ahju kütmine. Sellel pole lihtsalt mõtet.

Populaarne

Tagasi üles