Kuidas muusika aitab treeningutes saavutada paremaid tulemusi?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusika kuulamine aitab trennitegijal end muust maailmast välja lõigata.
Muusika kuulamine aitab trennitegijal end muust maailmast välja lõigata. Foto: Caro / Ramesh

Muusika kuulamine trenni ajal aitab inimest motiveerida ja unustada füüsilise pingutusega kaasneva väsimustunde.

Klappide kõrvapanek enne trenni on suuremal osal inimestest täiesti tavaline harjumus, kirjutab The Independent. Ühendus Runners World (Jooksjate Maailm) leidis, et 75 protsenti inimestest usuvad, et muusika on jooksmise lahutamatu osa.

Seda, kuidas muusika mõjub justkui kütus treeningute ajal, on teadlased uurinud viimase kahe aastakümne jooksul. Bruneli ülikooli spordipsühholoogia õppejõud dr Costas Karageorghis arvab, et muusika sõnad ja rütma võivad muuta inimeste treeningud mitu korda tulemuslikumaks, sest inimene unustab ära füüsilise pingutusega kaasneva väsimuse.

Muusika kuulamine trenni ajal ei ole mitte ainult tavaliste hobijooksjate argipäev, vaid ka atleedid ja sportlased kuulavad muusikat, et end muust maailmast välja lõigata ja keskenduda vaid treeningutele.

Uuringud on näidanud, et sportlastel võib mingi kindel lugu olla just see, mis viib nad sellisesse seisundisse, kus nad on mõtetega vaid trenni juures. Mõned spordiorganisatsioonid usuvad, et muusika võib isegi mõnele sportlasele anda teise ees eelise.

«Kõige aegade edukaim olümpiavõitja Michael Phelps on tuntud selle poolest, et kuulab enne võistlust hiphop muusikat,» kommenteeris dr Karageorghis. «See võimaldab tal unustada kogu võistluseelse melu ja aitab tal keskenduda oma ülesandele.»

Dr Karageorghis usub siiski, et inimesed ei kasuta ära muusika täit potentsiaali. Tema arvates peaks muusika saatel treenija endale selgeks tegema, milline muusika tal kõige paremini millist trenni teha aitab.

Dr Karageorghise sõnul saaks muusikat muu hulgas ära kasutada rasvumise epideemia vähendamiseks. «Rasvumine, vähene liikumine ja teise astme diabeet on läänemaailmas tõsised probleemid. Usun, et muusikast ja trennist oleks palju abi,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles