12 looduslikku vahendit, mis leevendavad stressi (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad ergutab äritegevust.
Šokolaad ergutab äritegevust. Foto: Ivan Mateev / PantherMedia / Scanpix

Kuna stress suurendab tunduvalt insuldi- ja infarktiriski, siis on väga kasulik teada, kuidas selle vastu looduslike vahenditega võidelda.

Suurt osa stressist saab sobiva toidu abil ära hoida, kirjutab Newsmax. Abi võib olla järgmistest toitudest ja jookidest.

Tume šokolaad

Kakaooad sisaldab palju polüfenoole, mis vähendavad põletikku, ergutavad immuunsüsteemi ja parandavad vereringet. Peale selle on kakaooas ka suures koguses teobromiini, millel on kofeiiniga sarnane toime, kuid see ergutab kesknärvisüsteemi vaid veidi. See tähendab, et šokolaadist võib saada energiat sellele järgneva kurnatuseta. Selleks, et šokolaadist võimalikult palju kasulikke aineid kätte saada, tuleks valida šokolaad, milles on vähemalt 70 protsenti kakaod.

Rohelised köögiviljad

Rohelistes köögiviljades on palju põletikuvastaseid fütotoitaineid, nagu A-, C-, E- ja B9-vitamiin, beetakaroteen, luteiin ja zeaksantiin. Lehtkapsas sisaldab eriti palju kaltsiumi ja kaaliumi, mis on mõlemad olulised vererõhu reguleerimiseks. See on väga oluline stressirohketes olukordades. Brokoli ja lillkapsas sisaldavad erilisi ühendeid, mis puhastavad organismi mürkidest ja võivad aidata kehal vabaneda vähki tekitavatest ainetest.

Puuviljad

Iseäranis marjad sisaldavad palju ajutegevust ergutavaid ühendeid, sest neis on palju antioksüdante. Mustikad kuuluvad kõige rohkem antioksüdante sisaldavate toitude hulka. Uuringud näitavad, et mustikate söömine võib aidata oksüdatiivse stressi tagajärjel tekkinud ajukahjustust ravida. Need marjad aitavad vähendada mälukaotust ja aeglustada vaimsete võimete vähenemist.

Rasvane kala

Uuringud on näidanud, et rasvase külmaveekala, nagu näiteks lõhe, makrelli, sardiinide ja tuunikala söömine võib alandada vererõhku, vähendada tromboosiohtu ja tugevdada immuunsüsteemi. Ühe või kahe portsjoni oomega-3- rasvhapete rikka kala söömine nädalas vähendab südamehaiguste riski, mis on omakorda seotud stressiga.

Pähklid, mandlid ja seemned

Kõigis on hulganisti tervislikke rasvhappeid ja kiudaineid. Parapähklid sisaldavad seleeni, mis aitab vähendada oksüdatiivset stressi, mida kehas tekitab stressihormoon kortisool. See aitab ka rakke kaitsta ja närve rahustada. Piisab vaid paarist parapähklist päevas. Pähklivõile võiks aga eelistada mandlivõid, milles on vähem toksiine ja oomega-6- rasvhappeid.

Oad ja läätsed

Ubades leiduvad lahustuvad kiudained võivad aidata leevendada stressirohkeid olukordi, nagu näiteks kõrge veresuhkrutase ning ebatervislik kolesterooli ja triglütseriidide tase. Need on ka madala glükeemilise indeksiga toidud, mis tähendab, et nendest eraldub energia pikema aja jookusul, mis aitab vähendada tervisele ohtlikke veresuhkru kõikumisi, mis võivad põhjustada põletikke ja stressi.

Munad

Munades on palju koliini ehk B4-vitamiini. See vitamiin mängib väga olulist rolli aju ja eriti mälukeskuse normaalses arengus. Munades on palju valku ja B-vitamiine ja mõned uuringud näitavad, et need võivad soodustada kolesterooli tervislike vormide tootmist.

Oliivid, avokaado ja kookosõli

Külmpressitud oliiviõli ja avokaado aitavad suurepäraselt põletike vastu. Kookosõlis on küll ohtralt küllastunud rasvhappeid, kuid vastupidiselt samu aineid sisaldavatele loomsetele toodetele vähendab kookosõli põletikke.

Magus kartul

See on hea sahhariidide, beetakaorteeni, mangaani, C- ja B6-vitamiini ja kiudaineid. Koos aitavad need ained ravida kehas põletikke.

Vürtsid

Harilik kollajuur, küüslauk, ingver, kaneel ja nelk ei sisalda mitte üksnes põletikuvastaseid aineid, vaid täiustavad ka toidu maitset.

Hapendatud toidud

Need toidud sisaldavad palju kasulikke baktereid, mis toodavad ka heaoluhormooni serotoniini. Jogurt, keefir, hapukapsas ja teised hapendatud toidud muudavad meid stressi suhtes vähemtundlikuks.  

Tee

Teelehed aitavad ajul paremini keskenduda, kuid neis on vähem kofeiini kui kohvis. Enne magamaminekut tasuks eelistada taimeteesid, nagu näiteks kummel, mis annavad parema une ja vähendavad stressi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles