Värske uuring: depressioonis emade beebid on rahutuma unega

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imik.
Imik. Foto: Tomas Anderson / Panther Media / Scanpix

Prantsuse teadlaste uuringust selgub, et depressioonis emade vastsündinud lapsed magavad lühemat aega ja on rohkem ärkvel.

Teadlased uurisid kokku 64 õigel ajal sündinud last, kellest pool olid poisid ja pool tüdrukud. Kõik lapsed olid sündides terved, kuid 32 neist sündis depressiooni põdevatele emadele, kirjutab jakiri Sleep Medicine.

Kuna varasemast on teada, et depressioonis inimese une struktuur erineb terve inimese omast, püüdsid teadlased välja selgitada, kas uneprobleemid kanduvad ka juba sündides emalt lapsele. Selleks mõõdeti kõigepealt vastsündinud laste une üldist ehitust ja seejärel kuuekuuste laste und nii üldiselt kui ka üksikasjalikumalt. 

Selgus, et depressioonis emadele sündinud laste une struktuur erineb märgatavalt nende eakaaslaste omast. Näiteks on nende uni lühem ja rahutum. Seni ei ole siiski teada, mis on teistsuguse une täpsed põhjused ja kas see mõjutab beebide edaspidist haigestumist depressiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles