Uskumatu aga tõsi: haigus suigutab naise nädalateks unne

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmas põeb sarnast haigust ligikaudu 500 inimest.
Maailmas põeb sarnast haigust ligikaudu 500 inimest. Foto: Ivan Mateev / Panther Media / Scanpix

23-aastane ameeriklanna Delanie Weyer põeb haruldast haigust, mis muudab ta nädalateks justkui uinuvaks kaunitariks, kes tõuseb voodist vaid söömiseks, joomiseks ja tualetis käimiseks.

Weyeri enda jaoks on see haigus justkui üks pikk õudusunenägu, kirjutab The New York Post. Noorel naisel on Kleine-Levini sündroomi nimeline haruldane närvihaigus, mis paneb ta mõni kord nädalateks magama. Haiguse tõttu on naine maha maganud riigipühasid ja perekondlikke pidustusi ning mõne aasta eest oli ta sügavas unes ka oma 21. sünnipäeval.

Haigushoo ajal magab Weyer enda sõnul 15–20 tundi päevas ja ka voodist üles tõustes ei tunne ta end hästi. «Ärkvel olles  olen väga hajameelne, luululine, lihtsalt reaalsusest kaugel,» kirjeldas ta. «Mul ei ole lihtsalt motivatsiooni millegi tegemiseks, tunnen end depressiivselt, väga masendatult, sest ma ei saa aru, mis toimub.»

Sellised haigushood võivad naisel kesta paar päeva, kuid vahel ka mitu nädalat. Viimane hoog kestis tal enda sõnul viis nädalat. Sel ajal tõusis ta voodist üles vaid söömiseks, joomiseks ja tualetis käimiseks.

Kui haigus Weyerit esmakordselt tabas, oli ta 18-aastane. Tema ema arvas kohe, et tütar on narkootikume tarvitanud. Ema sõnul püüdis ta sundida last voodist üles tulema, kuid tütar vaatas talle vaid tühjade silmadega otsa, ega saanud millestki aru.

Haigus, mida nimetatakse ka «uinuva kaunitari sündroomiks», võib muuta inimese ka kergesti ärrituvaks või panna ta hallutsinatsioone nägema. Terves maailmas on registreeritud kõiges 500 Kleine-Levini sündroomi põdejat. Ravida haigust tänapäeval võimalik ei ole, kuid ravimitega saab selle sümptomeid leevendada.

Ingliskeelset intervjuud Weyeriga näed siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles