Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Riiklik soovitus: D-vitamiini peaks sööma senisest rohkem (5)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Inimestel tuleks süüa rohkem D-vitamiini.
Inimestel tuleks süüa rohkem D-vitamiini. Foto: Eero Vabamägi

Täna toimus tervise arengu instituudis uute riiklike toitumissoovituste tutvustamine.

Enim tasub esile tuua vitamiin D soovituse suurenemist. Täiskasvanutel soovitatakse tarbida nüüd 7,5 mikrogrammi asemel 10 (ehk 400 IU-d), eakatel koguni 20 mikrogrammi (800 IU-d) D-vitamiini päevas. Eakad ja väikelapsed peaksid tarbima D-vitamiini aasta läbi. Täiskasvanutel soovitatakse teha aeg-ajalt D-vitamiini analüüs ja selle järgi vajadusel vitamiini juurde võtta. D-vitamiini soovitatakse tarbida rasvlahustuvana ehk õlina.

Paljudes vanusegruppides on suurenenud ka vitamiin C, magneesiumi ja seleeni soovitused. C-vitamiini soovitatakse süüa 75 mikrorammi asemel 100. Magneesiumi peaksid naised sööma 280 asemel 320 ja mehed 350 asemel 380 milligrammi. Seleeni peaksid naised senise 40 asemel sööma 50 mikrogrammi ja mehed 50 asemel 60 mikrogrammi.

TAI hinnangul on viis peamist toidugruppi, mida inimene peaks sööma iga päev: 

  1. tärkliserikkad toidud ja -terviljatooted (kartul)
  2. puu- ja köögiviljad, marjad
  3. piim ja piimatooted,
  4. kala, linnuliha, muna, lihatooted
  5. lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad

TAI põhisoovitused toitumiseks:

  • söö rohkem täisteraviljatooteid, vähem saia ja rafineeritud jahust tooteid. Varieeri – osta ühel päeval ühe ja teisel teise tootja leiba;
  • suurenda köögiviljade söömist minimaalselt 300 grammini päevas ehk kolm portsjonit;
  • suurenda puuviljade ja marjade valikut. Eelista mahlale terveid puu- ja köögivilju, nii värskelt kui ka söökides;
  • asenda magustatud piimatooted magustamata toodetega;
  • suurenda kala söömist;
  • vähenda punase liha kogust ning asenda see kala- ja linnulihaga. Punast liha võiks nädalas süüa vähem kui 500 grammi;
  • osta valmislihatooteid võimalikult harva;
  • suurenda seemnete ja pähklite, mandlite söömist;
  • võileivamäärdeid kasuta tagasihoidlikult;
  • vähenda suhkru ja magusate jookide tarbimist. Magusa alla kuuluvad lisaks suhkrule mesi, moos, šokolaad, kommid, küpsised, saiakesed, koogid, müslibatoonid, jäätis, puding, kondenspiim, karastusjoogid, kali, jäätee ja maitsestatud vesi;
  • vähenda soolaste näkside söömist.
Tagasi üles