Värske uuring: pikalt põõnamine võib kehakaalu kergitada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unevaegus ja liiga pikalt magamine mõjuvad kaalule halvasti.
Unevaegus ja liiga pikalt magamine mõjuvad kaalule halvasti. Foto: Erik Reis / Panther Media / Scanpix

Šoti teadlaste hiljutisest uuringust selgub, et ülekaalulisusele kalduvaid inimesi ähvardavad lisakilod enam siis, kui nad magavad vähem või rohkem sellest, mida peetakse tervislikuks.

Glasgow ülikooli teadlased uurisid ligi 120 000 Suurbritannias elava inimese andmeid ja avastasid, et ülekaalulisus on seotud öise une pikkusega, kirjutab Health 24. Geneetiliselt ülekaalulisuse poole kalduvad inimesed, kes magasid öösel kas vähem kui seitse või rohkem kui üheksa tundi, olid keskmisest sagedamini liigsete kilodega kimpus.

Ülekaalulisust soodustavate geenidega inimesed, kes magasid öösel rohkem kui üheksa tundi, olid keskmiselt neli kilo raskemad kui inimesed, kes magasid seitse kuni üheksa tundi. Pisut vähem mõjus kaalule krooniline unepuudus, mis andis keskmiselt 1,8 lisakilo.

See seos kehtib teadlaste hinnangul olenemata toitumisest, tervisemuredest ja sissetulekust. Mis puutub tervislikku kehakaalu soosivate geenidega inimestesse, siis neile mõjub soovitatavast lühem või pikem uni teadlase sõnul vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles