Uneuuring paljastab, mis toimub kehas magades

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andurite peale panek võttis aega umbes tunni.
Andurite peale panek võttis aega umbes tunni. Foto: Eero Vabamägi

Pean ennast üsna heaks magajaks – võin magada päeval, võin magada öösel, võin magada valges, võin magada pimedas, ja kui veel palju aega ka peaks käepärast olema, võin magada pool päeva jutti. Kas aga mu sisetunne ja täisuneuuringu andmed kattuvad?

Selleks et teada saada, millistest osadest mu uni koosneb või miks ma meelsasti tahaks keset päeva lõunauinakut teha, käisin Unimedi keskuses eriala spetsialistide jutul ja lasin oma und uurida, et tõde välja selgitada.

Kliinikus pani õde mulle külge kimbu andureid – neli jalgadele, neli kehale ja 14 pähe. Viimased mõõtsid kolme ajukanalit, lõua lihastoonust ja silmade liikumist. Lisaks veel ninakanüül, suu kaudu hingamise andur, kaks vööd – üks rinnahingamise, teine kõhuhingamise mõõtmiseks – ja asendi andur. Sõrme otsa läks andur, mis mõõtis pulssi ning hapniku sisaldust veres. Seega kokku 28 mõõtjat. Lisaks jälgis mind kogu öö kaamera ja hääle salvestamiseks rippus voodi kohal pisikene mikrofon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles