:format(webp)/nginx/o/2017/08/24/7023705t1h0706.jpg)
Puu- ja köögiviljade ning marjade vitamiinide sisalduse saab määrata lähtuvalt nende värvist.
Puu- ja köögiviljade ning marjade vitamiinide sisalduse saab määrata lähtuvalt nende värvist.
Terviseportaal Healthy Leo vahendab nippe, kuidas tuvastada oluliste ainete sisaldus puu- ja köögiviljades ning marjades.
Karoteinoidid parandavad silmanägemist, tugevdavad immunsüsteemi, tugevdavad südant, aitavad ennetada vähki. Tuntuim karotenoid on beetakaroteen, mis aitab kehal omastada A-vitamiini.
Lillades, punastes ja sinistes viljades sisalduvad sageli antoatsüaniinid, millel on antioksüdantide omadused. Need pigmendid aitava kaitsta keha vabade radikaalide eest ja võivad aidata ennetada insulti, vähki, kollatähni degeneratsiooni, südamehaigusi, mäluprobleeme.
Punased toidud sisaldavad lisaks antoatsüaniinidele sageli ka lükopeeni, mida seostakse südameataki vähendatud riskiga.
Nimetatud värvi marjad ja viljad aitavad sageli ennetada ka kuseteede põletikke ja immuunsuse vähenemist.
Rohelist värvi viljades ja marjades tekitab klorofüll. Roheline toit sisaldab indoole, mida seostatakse madalama vähiriskiga ning luteiini, mida seostatakse parema silmanägemisega.
Valgetes toitudes leidub ka allitsiini ja polüfenooli, millel on antioksüdantide omadused, mis vähendavad haigestumist vähki ja südamehaigustesse.