Tervisenõu: mida teha, kui laps toppis midagi kõrva?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste tegemistel tasub silma peal hoida.
Laste tegemistel tasub silma peal hoida. Foto: Panther Media / Scanpix / Aleksei Ivanov

Mõnikord juhtub, et laps paneb endale kogemata herne, kivikese või midagi muud välisesse kuulmekäiku. Kas sel juhul peaks selle ise välja võtma või pöörduma arsti poole?
 

Vastab kõrva-, nina- ja kurguarst Ulvi Lettermo kliinik.ee-s.

Kõige sagedamini (eriti lastel) satub väliskuulmekäiku herneid, helmeid, väikesi kivikesi või seemneid. Kõrva puhastamisel võib jääda kõrva aga vatitopp või tikk. Vees punduvad võõrkehad sulevad kuulmekäigu, tekib valu ning kuulmine on häiritud.

Väliskuulmekäiku sattunud putukad, näiteks kärbsed, prussakad, liblikad, puugid jms, püüavad kõrvast ise välja pääseda, tekitades sellega suurt ebamugavustunnet, lärmi trummikilel ja valu. Sipleva putuka surmamiseks võib esmaabi korras kodus kõrva kallata toiduõli.

Arst loputab putuka välja või eemaldab pintsettidega. Väikesed trummikilele pidama jäänud võõrkehad eemaldatakse loputamisega või aspireeritakse. Seda tehakse mikroskoobi kontrolli all. Kartlikel ja rahututel lastel võib osutuda vajalikuks võõrkeha eemaldada narkoosi all.

Ei ole soovitatav võõrkeha ise eemaldada: oskamatul tegutsemisel võib võõrkeha sattuda kuulmekäigu luulisse ossa vastu trummikilet. Sel juhul on isegi arstil raske võõrkeha kätte saada, mõnikord aitab ainult operatsioon.


Loe ka teisi Tervisenõu lugusid:

Kas pärast oksendamist peaks võtma uuesti rohtu?

Millal tekib aneemia?

Kas veenilaienditega tohib joosta?

Kuidas teha vahet toidumürgitusel ja kõhugripil?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles