Psühholoog annab nõu: see mõtteviis aitab isusid taltsutada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad tekitab paljudes justkui sõltuvust.
Šokolaad tekitab paljudes justkui sõltuvust. Foto: panthermedia.net / Barbara Neveu

Pahatihti sunnib inimene endale dieeti peale ning sööb tema arvates tervislikke toite, mis sugugi maitsvad pole. Õige oleks oma tegelikud eesmärgid paika seada, õppida hindama koguseid ja valmistama toite, mis pakuvad naudingut.

«Kõik, kes on kunagi dieeti pidanud ning mõelnud, et ei tohi šokolaadikooki süüa, teavad omast käest, et sellest hoolimata isu magusa järele ei kao kuhugi,» nentis Harvardi meditsiinikooli psühholoog Susan David portaalis Business Insider. Nii on lihtne ise ennast saboteerida ning eesmärkidele käega lüüa. Küll aga võib tema sõnul õigete toitumisalaste eesmärkide seadmine tagada ka soovitud kaalulanguse.

«Kui me ütleme endale, et peame midagi tegema, hakkab aju mässama ning asi, mida püüame vältida, muutub just rohkem vastupandamatuks,» selgitas David. Seega võibki juhtuda, et inimene küll soovib kehakaalu kaotada ning seeläbi suuremat enesekindlust saavutada, ent mõttemaailm pole veel selleks sammuks valmis. Kui anda endale ja ajule «ma pean» või «ma ei tohi» käsklus, juhindumegi sellest kohustusest, kuid see ei vähenda, vaid hoopis suurendab kiusatust ihaldatud asja vastu.

«Seega kui näed seda šokolaadikooki, mille oled endale keelanud, on aju tegelikult juba otsustanud, et just seda sa nüüd sööma hakkadki,» tõdes psühholoog. Kui seada endale aga «ma tahan/soovin» tüüpi eesmärgid, juhindub inimene pigem seesmisest soovist ja ihast ning suudab selgemalt hinnata eesmärgi väärtust ja olulisust. Tuleks ka mõelda sellele, mis põhjustel maiustuste vältimine ja kaalukaotus inimesele kasuks tuleb. Näiteks: «ma tahan kaalu kaotada (ja maiustused unustada), sest ülekaal raskendab mu igapäevatööd ning soovin, et oleksin oma tervise pärast kergem.»

Soovitud eesmärk aitab ka kiusatust vähendada ning oma tähelepanu fokusseerida. «Kui järgmine kord külmiku avad ja näed seal šokolaadikooki, siis näed samaaegselt kõiki teisi maitsvaid (ja tervislikke) toite ega mõtle enam, et just seda kooki ma tahan ja pean sööma,» lisas David.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles