Tervisenõu: kuidas pääseda reflukshaigusest?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reflukshaigus teeb häda.
Reflukshaigus teeb häda. Foto: Panther Media / Scanpix / Alice Day

Reflukshaigus võib muuta inimese igapäevased tegevused keerulisemaks ja seda esineb arenenud riikides üha rohkem. Kuidas probleemist lahti saada? 

Vastab gastroenteroloog Benno Margus kliinik.ee-s.

Reflukshaiguse ravi algab elu- ja toitumisharjumuste muutmisest: soovitatav on tõsta voodipeatsit, mitte süüa enne magamaheitmist, vältida kitsaid riideid, rasvast ja ärritavat toitu (kange tee, kohv, vürtsid, tomat, sibul, piparmünt, šokolaad), alkoholi, süüa korraga vähem, loobuda suitsetamisest ja hoiduda ülekaalulisusest.

Ravis kasutatakse maohappe eritumist pärssivaid arstimeid. Sümptomeid leevendavad antatsiidid (maohapet neutraliseerivad ained) ja histamiin 2 retseptorite antagonistid. Ravi on pikaajaline, ka sümptomite kadudes tuleb ravimite võtmist jätkata.

Kui ravi katkestada enne 2–6 kuu möödumist, ägeneb haigus enam kui 80 protsendil haigeist. Juhul kui medikamentoosne ravi ei too oodatud tulemust või tekib tüsistusi, on näidustatud kirurgiline ravi – söögitoru alumise sulgurlihase piirkonnas luuakse kunstlik sulgurklapp.

Loe haiguse kohta pikemalt kliinik.ee-st.


Tutvu ka teiste Tervisenõu lugudega: 

Tervisenõu: kas sind võib kimbutada Cushingi sündroom?

Tervisenõu: miks tekivad külmavärinad?

Tervisenõu: millal peaks muretsema lihasekrambi pärast?

Tervisenõu: mis juhtub aegunud ravimi tarvitamisel?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles