Tervisenõu: millistest toitudest saab D-vitamiini? (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe on vitamiinirikas.
Lõhe on vitamiinirikas. Foto: Panthermedia.net / Serhii Kucher

Kui suvel saab D-vitamiini ammutada päikesepaistest, siis aina pimenevate ilmadega tekib küsimus, kas üritada päikesevitamiini saada kätte toidust või peaks ikkagi tabletipurgi poole pöörduma.

Vastab Tervise arengu instituudi projektijuht, toitumisnõustaja Kristin Salupuu:

Vitamiini D päevane vajadus täiskasvanutel on 10µg ja eakatel 20µg. Parimad d-vitamiini sisaldavad toidud on kala, maks ja (rikastatud) piimatooted, samuti leidub seda ka mõningal määral munades ja lihas.

Päevane kogus 10µg D vitamiini leidub:

  • ligikaudu 20 grammis tursamaksas
  • ligikaudu 45 grammis kuumtöödeldud lõhes või räimes;
  • ligikaudu 110 grammis kuumtöödeldud kohas;
  • ligikaudu 1 liitris rikastatud maitsestamata jogurtis

See muidugi ei tähenda, et iga päev peaks sööma vähemalt 20 grammi tursamaksa, 45 grammi kuumtöödeldud lõhet või liitri jogurtit. Toituma peaks mitmekesiselt, tehes valikuid nii toidugruppide vahel kui ka sees.

D-vitamiini leidub looduslikult vaid loomses toidus, veganite jaoks on vitamiini D allikad toidulisandid ja vitamiiniga rikastatud taimset päritolu joogid.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles