Tervisenõu: mis leevendab rahutute jalgade sündroomi?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutud jalad võivad segada ka öist und.
Rahutud jalad võivad segada ka öist und. Foto: Panther Media / Scanpix / Nils Weymann

Rahutute jalgade sündroomi tekkepõhjus pole senini teada. Kuidas aga sündroomiga toime tulla?

Vastab Ain-Elmar Kaasik kliinik.ee-s:

Rahutute jalgade sündroom on puhkeseisundiga kaasnev, ebameeldivast aistingust põhjustatud vajadus liigutada jalgu. Rahutud jalad võivad rikkuda öise une, sest häiriv tunne, näiteks tõmblused või tuimus, sunnivad jalgu liigutama. Vahel tuleb koguni üles tõusta ja veidi käia. Sageli ei lase rahutus jalgades tükil ajal uuesti uinuda.

Sündroomi tekkepõhjus on teadmata. Mõned arstiteadlased seletavad rahutute jalgade sündroomi magneesiumipuudusega, teised kehvveresusega, kolmandad vereringehäiretega, sagedamini aga põhjust ei leita.

Mõnevõrra aitab seisundit leevendada enne magamaminekut tehtav soe jalavann mere- või tavalise soolaga, samuti taimevannid, kui lisada vanniveele näiteks mõni tilk eukalüpti- või roosiõli või taimeekstrakti, näiteks kummelit või nõgest.

Soodsalt mõjub  jalutuskäik enne und ja vahel aitavad ka jalgade võimlemisharjutused. Rahutute jalgade sündroomiga inimesed peaksid kandma madalakontsalisi mugavaid jalanõusid. Õhtul võiks juua mõnd rahustavat teed või võtta palderjanitilku.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Tervisenõu: millistest toitudest saab D-vitamiini?

Tervisenõu: kuidas sügelistest lahti saada?

Tervisenõu: millal peaks muretsema lihasekrambi pärast?

Tervisenõu: kuidas pääseda reflukshaigusest?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles