Harvardi doktor avaldab ülilihtsa hommikusöögi, mis päriselt kõhtu täidab

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müsli piimaga.
Müsli piimaga. Foto: Panthermedia / Alena Dvorakova/Scanpix

Kui hommikusöök kõhtu ei täida või hakkab mõjuma kaalunumbrile, tuleb seda mitmekesisemaks teha ja valida täisväärtuslikud toiduained.

Harvardi ülikooli doktor Monique Tello ütleb, et ameeriklaste tüüpiline hommikusöök tekitab tal tahtmise nutta, vahendab Business Insider. «Hommikuhelbed, saiake, röstsai, muffin – ükski neist ei erine mitte kuidagi tavalisest magustoidust,» tõdeb ta. Saiatoode, suhkrurikas müsli või hommikuhelbed kuuluvad ka paljude eestlaste menüüsse.

«Niimoodi söömine võib ju mõnda aega normaalne olla, kuid kui seda teha sageli, ei ole neist toitudest kehale mingit kasu ja ühel hetkel ajavad need lihtsalt südame pahaks,» sõnas Tello. Nimetatud tooted võib paigutada rafineeritud süsivesikute hulka, millest on töötlemise käigus pea kõik hea ja vajalik kadunud. Sageli sisaldavad need rohkem suhkrut, kui arvata oskad ega hoia kõhtu täis. Rafineeritud süsivesikute alla kuuluvad veel näiteks müslibatoonid ja topsis kiirpudrud, mis hommikusöögiks ei sobi. Kokkuvõttes võib nende sagedane söömine olla üheks oluliseks kaalutõusu põhjuseks.

Hommikusöögiks soovitatakse tarbida energiat andvaid süsivesikuid koos valgu- ja rasvaallikaga. Vähemtähtsad pole toidus ka kiudained, mis hoiavad lisaks eelnimetatule samuti kõhtu täis ning reguleerivad seedimist. Milline võiks siis hommikusöök olla? Tello toob näite oma klassikalisest hommikusöögist, milleks on valgurikas skyr-tüüpi jogurt koos hunniku marjade, peotäie pähklite või kaerahelvestega.

«Olen töötav ema ning pean tööle käima rongiga. Hommikusöögiks vajan soodsat toitu, mida kiirelt valmistada ja transportida ning mis hoiaks ka kõhu täis,» ütleb ta. Tema söögis on kolm koostisosa, mis kõik täidavad oma funktsiooni:

  • Marjad – naine ostab külmutatud vaarikaid, mustikaid ja maasikaid, mis on külmutatud nende värskuse tipul ja milles on säilinud samas kõik vitamiinid. Selliseid külmutatud segusid ei pea kartma. Marjades on kiudaineid ja vitamiine.
  • Pähklid/seemned/täistera – neis on peamiselt rasvu, aga ka veidi valku ja kiudaineid. Eelistada võiks maitsestamata pähkleid ning töötlemata seemneid. Samuti sobib jogurti kõrvale peotäis kaerahelbeid.
  • Jogurt – eelistada võiks maitsestamata jogurtit, hea on ka skyr-tüüpi valgurikas piimatoode või soovi korral kohupiim.

Kui sa pole jogurti ega marjade fänn, on veel mitmeid toiteväärtuselt sarnaseid hommikusöögivariante. Näiteks paar keedumuna, avokaado või kalkunipeekon koos täisteraleivaga. Põhiline on aga see, et toidus oleksid süsivesikud (võiksid olla täisteratooted), tervislikud rasvad (pähklid, kala, seemned), loomne või taimne valguallikas ning kiudained. See kombinatsioon hoiab kõhu täis ja meele hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles