:format(webp)/nginx/o/2017/10/24/7245553t1he6cd.jpg)
Kui hommikusöök kõhtu ei täida või hakkab mõjuma kaalunumbrile, tuleb seda mitmekesisemaks teha ja valida täisväärtuslikud toiduained.
Kui hommikusöök kõhtu ei täida või hakkab mõjuma kaalunumbrile, tuleb seda mitmekesisemaks teha ja valida täisväärtuslikud toiduained.
Harvardi ülikooli doktor Monique Tello ütleb, et ameeriklaste tüüpiline hommikusöök tekitab tal tahtmise nutta, vahendab Business Insider. «Hommikuhelbed, saiake, röstsai, muffin – ükski neist ei erine mitte kuidagi tavalisest magustoidust,» tõdeb ta. Saiatoode, suhkrurikas müsli või hommikuhelbed kuuluvad ka paljude eestlaste menüüsse.
«Niimoodi söömine võib ju mõnda aega normaalne olla, kuid kui seda teha sageli, ei ole neist toitudest kehale mingit kasu ja ühel hetkel ajavad need lihtsalt südame pahaks,» sõnas Tello. Nimetatud tooted võib paigutada rafineeritud süsivesikute hulka, millest on töötlemise käigus pea kõik hea ja vajalik kadunud. Sageli sisaldavad need rohkem suhkrut, kui arvata oskad ega hoia kõhtu täis. Rafineeritud süsivesikute alla kuuluvad veel näiteks müslibatoonid ja topsis kiirpudrud, mis hommikusöögiks ei sobi. Kokkuvõttes võib nende sagedane söömine olla üheks oluliseks kaalutõusu põhjuseks.
Hommikusöögiks soovitatakse tarbida energiat andvaid süsivesikuid koos valgu- ja rasvaallikaga. Vähemtähtsad pole toidus ka kiudained, mis hoiavad lisaks eelnimetatule samuti kõhtu täis ning reguleerivad seedimist. Milline võiks siis hommikusöök olla? Tello toob näite oma klassikalisest hommikusöögist, milleks on valgurikas skyr-tüüpi jogurt koos hunniku marjade, peotäie pähklite või kaerahelvestega.
«Olen töötav ema ning pean tööle käima rongiga. Hommikusöögiks vajan soodsat toitu, mida kiirelt valmistada ja transportida ning mis hoiaks ka kõhu täis,» ütleb ta. Tema söögis on kolm koostisosa, mis kõik täidavad oma funktsiooni:
Kui sa pole jogurti ega marjade fänn, on veel mitmeid toiteväärtuselt sarnaseid hommikusöögivariante. Näiteks paar keedumuna, avokaado või kalkunipeekon koos täisteraleivaga. Põhiline on aga see, et toidus oleksid süsivesikud (võiksid olla täisteratooted), tervislikud rasvad (pähklid, kala, seemned), loomne või taimne valguallikas ning kiudained. See kombinatsioon hoiab kõhu täis ja meele hea.