Tervisenõu: mis toitudest saab hädavajalikke oomega-3-rasvhappeid?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pähkel on ainuke pähkel, kust saab oomega-3-rasvhappeid.
Kreeka pähkel on ainuke pähkel, kust saab oomega-3-rasvhappeid. Foto: Panthermedia / Joerg Beuge

Head rasvad, nende seas oomega-3-rasvhapped on olulised organismi funktsioneerimise tagamiseks. Kui tuntud oomega-3-rasvhapete allikas on kala, siis tegelikult saab vajaliku koguse kätte ka juba lusikatäiest seemnetest või õlidest.

Vastab Tervise Arengu Instituudi projektijuht ja toitumisnõustaja Kristin Salupuu:

Toidurasvad sisaldavad peamiselt kolme tüüpi rasvhappeid: küllastunud, monoküllastumata ja polüküllastumata – sealhulgas oomega-3-rasvhappeid ja oomega-6-rasvhappeid. Enamik toite sisaldab kõiki kolme tüüpi rasvhappeid, kuid toidurasvade koostises on nende kolme rasvhappe tüübi sisaldus erinev.

Head oomega-3 rasvhapete allikad on:

  • Pähklid-seemned: tšiiaseemned, linaseemned, kanepiseemned, Kreeka pähklid;
  • Taimeõlid: linaseemne-, kanepiseemne- ja rapsiõli;
  • Kalad: lõhe, angerjas ja heeringas.

Asendamatuid polüküllastumata oomega-3-rasvhappeid peaks saama 2000 kcal päevase kaloraaži juures vähemalt kaks grammi. Kaks grammi oomega-3-rasvhappeid sisaldab ligikaudu:

  • 10–12 grammi tšiia- või linaseemneid:
  • 20 grammi kanepiseemneid;
  • 30 grammi Kreeka pähkleid;
  • 4 grammi linaseemneõli;
  • 10 grammi kanepiseemneõli;
  • 25 grammi rapsiõli;
  • 500 grammi kuumtöötlemata lõhet;
  • 670 grammi kuumtöötlemata angerjat ja heeringat.

Loe ka teisi lugusid Tervisenõu rubriigist:

Tagasi üles