Tervisenõu: mis toitudest saab hädavajalikke oomega-3-rasvhappeid?

jaga E-post prindi artikkel saada vihje Loe ja lisa kommentaare

Kreeka pähkel on ainuke pähkel, kust saab oomega-3-rasvhappeid.

FOTO: Panthermedia / Joerg Beuge

Head rasvad, nende seas oomega-3-rasvhapped on olulised organismi funktsioneerimise tagamiseks. Kui tuntud oomega-3-rasvhapete allikas on kala, siis tegelikult saab vajaliku koguse kätte ka juba lusikatäiest seemnetest või õlidest.

Vastab Tervise Arengu Instituudi projektijuht ja toitumisnõustaja Kristin Salupuu:

Toidurasvad sisaldavad peamiselt kolme tüüpi rasvhappeid: küllastunud, monoküllastumata ja polüküllastumata – sealhulgas oomega-3-rasvhappeid ja oomega-6-rasvhappeid. Enamik toite sisaldab kõiki kolme tüüpi rasvhappeid, kuid toidurasvade koostises on nende kolme rasvhappe tüübi sisaldus erinev.

Head oomega-3 rasvhapete allikad on:

  • Pähklid-seemned: tšiiaseemned, linaseemned, kanepiseemned, Kreeka pähklid;
  • Taimeõlid: linaseemne-, kanepiseemne- ja rapsiõli;
  • Kalad: lõhe, angerjas ja heeringas.

Asendamatuid polüküllastumata oomega-3-rasvhappeid peaks saama 2000 kcal päevase kaloraaži juures vähemalt kaks grammi. Kaks grammi oomega-3-rasvhappeid sisaldab ligikaudu:

  • 10–12 grammi tšiia- või linaseemneid:
  • 20 grammi kanepiseemneid;
  • 30 grammi Kreeka pähkleid;
  • 4 grammi linaseemneõli;
  • 10 grammi kanepiseemneõli;
  • 25 grammi rapsiõli;
  • 500 grammi kuumtöötlemata lõhet;
  • 670 grammi kuumtöötlemata angerjat ja heeringat.

Loe ka teisi lugusid Tervisenõu rubriigist:

Populaarne

Tagasi üles