Kuidas edeneb annetusi kogunud Janno Puusepa hambaravi?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Puusepp on vabakutseline näitekirjanik ja lavastaja, kes ootab oma haiguse tõttu kopsusiirdamist.
Janno Puusepp on vabakutseline näitekirjanik ja lavastaja, kes ootab oma haiguse tõttu kopsusiirdamist. Foto: Tiina Tasa

Näitekirjaniku ja teatrilavastaja Janno Puusepa (31) sõnul läheb ta hambaravi hästi ning isegi mehe suhu piilunud vanaema oli üllatunud, et sealt leiab nüüd ka lapselapse enda hambaid.

Janno põeb sünnist saati geneetilise haigust tsüstilist fibroosi. Haiguse tõttu vajab ta hingamiseks kopsude siirdamist, aga enne tuleb tal hambad korda teha ja seda haigekassa ei toeta. Seetõttu saatis ta suvel presidendile avaliku kirja, mis vallandas annetuskampaania, kogumaks kokku mehe hambaraviks vajaliku summa.

Mees kirjutab nüüd Janno Puusepa fondi sotsiaalmeedia kontol, et naeratada ta veel ei saa, aga suus on ruumi rohkem. «Suus on nii palju ruumi, et ma võiks vabanenud pinna tudengitele välja üürida,» viskab ta nalja.

Vanaemaga kaubanduskeskuses käies oli vanaemale järsku meenunud, et lapselapsele pannakse uusi hambaid. Ta tõstis kepi kärru ja ütles: «Suu lahti! Ma kaen ka.»

Nii seisis Janno keset Lõunakeskust, suu lahti, vanaema kikivarvul suhu piilumas. Järgnev dialoog nägi välja nii:

«Mis, sul on oma hambaid ka?» küsis vanaema.

«Mhmh,» vastas Janno.

«See on küll midagi uut,» tõdes vanaema.

Veel räägib Janno oma fondi edusammudest. Näiteks sai üks väike poiss Marion, kellel diagnoositi diabeet, endale varajaseks jõulukingiks diabeedipumba. «Tema eluke hakkab tasapisi rööbastele saama,» tõdes Janno.

Veel läheb tema sõnul hästi tsüstilise fibroosi haigel, kes sai endale uued kopsud. Teinegi kopsu saanud patsient on tema sõnul pöördunud tagasi normaalsesse ellu. Fond hakkas toetama ka toidulisanditega naist, kellel diagnoositi ALS (amüotroofne lateraalskleroos). «Kõik tsüstikud, kes tahavad, saavad toidulisandeid,» lisas mees.

Janno sõnul funktsioneerib fond tänu headele inimestele. «Aitäh! Oleme jõudnud siiamaani, et tänu teie abile oleme saanud laiali jagada üle 70 toidulisandi saadetise. Pluss veel hambaravi,» rääkis ta.

Ta lisas, et see võib-olla ei tundu palju, aga nende inimeste jaoks, kellele hommikul vara saabub kuller ukse taha mitme suure karbiga, on seda meeletult palju. «Ka meile on see meeletult palju, sest me oleme alles väike fond ja aitame, kuidas suudame,» lausus Janno, tänades kõiki abistajaid ja lubades tasapisi jätkata.


Loe veel Janno loo kohta:

Kopsusiirdamist ootav Janno Puusepp: president, kuidas ma peaksin 200 euroga kuus hakkama saama?

Kopsusiirdamist ootav Janno Puusepp sai kolme päevaga raviraha kokku

Mis on saanud Janno Puusepa hambaraviks kogutud rahast?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles