Mis aeg on harrastajale trenniks kõige sobivam?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele meeldib koos trenni teha.
Paljudele meeldib koos trenni teha. Foto: Panther Media / Scanpix / Arne Trautmann

Paljud uuringud on püüdnud välja selgitada, milline aeg on trennitegemiseks kõige parem, kuid enamik neist tegi järeldusi professionaalseid sportlasi uurides.

Harrastaja tasemel, üldise sportliku eluviisi puhul, tasub inimesel valida talle endale kõige sobivam aeg. Kõige parem on valida selline aeg, mis sobib järjepidevalt treenimiseks, sest sportliku eluviisi kasu tuleb välja just siis, kui teha seda regulaarselt, kirjutab Newsmax.

Inimese energiatase kõigub ja oleneb ka tööpäeva pikkusest ning kodutööde hulgast. Nii tasub arvestada trenniajale mõeldes ka teisi kohustusi ja mõelda välja, mis ajal on kõige suurem motivatsioon trennitegemiseks.

Kui oled hommikuinimene, tasuks ka trenni teha hommikul, isegi kui pead sellepärast varem tõusma. Kui aga tahad minna trenni koos sõbraga, siis kõige sobivam aeg koos läbi arutada. Mõni inimene tahab hoopis üksinda treenida. Sel juhul tasub uurida, millal on spordiklubides rahulikumad kellaajad või katsetada hoopis kodus trennitegemist.

Kui liikumiseks kipub aega nappima, võib jagada füüsilise aktiivsuse kolmeks kümneminutiliseks osaks. Näiteks hommikul autoga tööle sõitjad võiksid parkida auto 10 minuti kaugusele töökohast ja kõndida sealt kiirel sammul tööle. Lõuna ajal saad teha tööl kümme minutit harjutusi. Õhtul tuleb taas kümme minutit autoni kõndida ja nii saabki inimene vähemalt pool tundi liigutud.

Kui lõuna ajal harjutusi teha ei taha või ei saa, võib teha näiteks jalutamise pause enne lõunat ja pärast õhtusööki.

Enne magamaminekut treenimisega tasub olla ettevaatlikum, sest see võib muuta uinumise keerulisemaks. Üldiselt soovitatakse kaks tundi enne magamaminekut enam mitte tugevat füüsilist trenni teha, kuid kindlasti leidub ka erandeid, kellele see variant sobib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles