Uus soovitus: iga 10 minuti järel tuleks kas või 10 sekundiks tõusta

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööl ei ole mõtet oma tervisega riskida. Mõistlik on teha pause.
Tööl ei ole mõtet oma tervisega riskida. Mõistlik on teha pause. Foto: Panther Media / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Kui varasemalt on räägitud, et istuvat tööd tegev inimene peaks püsti tõusma ja liikuma vähemalt iga poole tunni tagant, siis Eesti spetsialistide hinnangul on nüüd soovitatav tõusta lausa iga 10 minuti järel.

Tallinna tehnikakõrgkooli (TTK) kehakultuurikeskuse juhataja Raivo Russmann rääkis kooli blogis hea rühi hoidmisest. «Inimesed istuvad tänapäeval vales asendis valdavalt 8-9 tundi. Oleks tarvis ergonoomilisi töölaudu ja toole ja kontoris töötades soovitan soojalt teha vahepeal tööd ka püsti seistes,» rääkis Russmann, tõdedes, et koolis ringi vaadates on näha, et õpilaste ja üliõpilaste rüht on kohutavalt halb.

TTK töötervishoiu lektor Priit Siitan lisas, et sageli istuva töö tegija ei tea, et ka istumist loetakse sundasendiks. «Lisaks veel üksikute lihasrühmade pidev staatiline pinge – kui korduvaid samalaadseid kiireid liigutusi tehakse töö käigus pidevalt ning päevast päeva, aastast aastasse, siis lõpuks võivad välja lüüa ka teatud tervisehädad,» lausus ta. Spetsialisti sõnul algavad probleemid tavaliselt alaseljast või kaelast.

Ääretult oluline on see, et tööandja sisustab töökoha töötajale mugavaks – peab olema hea istuda, toetada lauale, teha tööd ilma lihaspingeta. «Istuva töö tegijatel peab olema istme kõrgus reguleeritav, seljatoe asend ja kaldenurk muudetav – iste oleks vajalik reguleerida sellisele kõrgusele, et töökoht oleks mugav,» lausus Siitan. Tema hinnangul peaks tegema tunni aja jooksul vähemalt 6-minutilise pausi koos silmaharjutustega. Vaatama kaugusesse, seejärel mõnd lähemal asuvat objekti, pilgutama silmi ning tegema mitmesuguseid võimlemisharjutusi kätele ja jalgadele.

Russmann leidis, et peamine probleem seisneb selles, et puudub tasakaal vaimse ja füüsilise vahel. «See tasakaalutus väljendubki mitmesugustes vaegustes. Milline on õige rüht, seda peaks teadma, enesele teadvustama ja enda peal kontrollima,» lausus ta. 

Inimestel on spetsialisti hinnangul raskusi õigesti istumisega ning ka seistes kiputakse olema kaldus, ei osata isegi sirgelt kahel jalal tasakaalus püsida ehk seista. «Aadlipreilid harjutasid oma rühti, kus nad panid raamatu oma pea peale ning kõndisid sellega toas ringi. Kui niimoodi pead hoida, siis selgroog on sirge,» tõi Russmann näite.

Tema sõnul tuleks saavutada parem kehatunnetus. «Inimene, kes tunnetab enda keha, võtab instinktiivselt õige rühiasendi,» lisas ta. Harjutustest soovitabki ta kõigepealt raamatu kandmist pealael. Seda nii istudes kui ka seistes. Samuti soovitab ta seista vastu seina ning pingutada kõhulihaseid ja selg vastu seina suruda. 

Russmann toonitas, et rühti peab jälgima kogu aeg. «Istudes peab õla ja puusa vaheline ala olema sirge. Istuva töö puhul peab tunni aja jooksul koguni kuni 10 minutit liikuma. Uuem soovitus on, et iga 10 minuti järel tuleks ennast kas või 10 sekundiks sundida tõusma,» kinnitas kehakultuurikeskuse juhataja.

Loe blogist pikemalt ka teistest harjutustest, mis aitavad rühti hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles