Uuring: jooksmine noorendab märgatavalt luuüdi vanust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksmine noorendab luid.
Jooksmine noorendab luid. Foto: Mitar gavric/PantherMedia / Mitar gavric

Teadustöö kinnitab, et jooksmine noorendab luuüdi, kuid sama efekti ei paku ujumine või rattasõit.

Austraalia uuringus leiti, et mida rohkem joosti, seda enam kahanes sportlaste luuüdi suhteline vanus, vahendab Healthline

Deakini ülikooli uuringus osales 101 meest ja naist vanuses 25–35 aastat. Tuli välja, et neil, kes jooksid rohkem kui 20 kilomeetrit nädalas oli keskmiselt kaheks aastat noorem luuüdi, kui istuva eluviisiga vähe liikuvatel inimestel.   

Samuti leiti, et iga lisanduva joostud üheksa kilomeetriga nädalas, vähenes luuüdi suhteline vanus ühe aasta.  Tulemused näitavad, et inimene saab noorema luuüdi ka väikseid vahemaid joostes. Luuüdi on pooltahke kude luus, mis toodab vererakke.

Sündides on ülekaalus punaseid vererakke tootev luuüdi. Vanusega muutub see kollaseks rasvkoeks. See võib mõjuda halvasti verele, luu ainevahetusele vaagnaluus, selgroos, reites ja puusades ning aidata kaasa krooniliste haiguste, nagu osteoporoos ja diabeet, tekkimisele.

Luuüdi ei muutnud nooremaks jalgrattasõit ega ujumine, kuid jooksmisega sarnast tulemust võib saada teiste spordialadega. Selgroole on vaja mehaanilist koormust, et luuüdi rasvkoe sisaldust vähendada. Sarnast mõju avaldavad jalgpall, tennis ja korvpall.  

Loe, kuidas talvel jooksmine immuunsust tugevana hoiab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles