Tervisenõu: kuidas ennetada tupeseene teket? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piotr Marcinski/PantherMedia / Piotr Marcinski

Tupeseen on piinlik mure, mis põhjustab paljudele naistele ebamugavust igapäevaelus. Õnneks saab seda lihtsate vahenditega ennetada. 

Vastab Ida-Tallinna Keskhaigla günekoloogia eriala resident Maria Lepik portaalis Med24:

Tupeseen ehk vulvovaginaalne kandidaas (VVK) on olukord, mida iseloomustab pärmseene Candida tüvede põhjustatud vulvovaginaalne põletik. See on sagedane probleem fertiilses eas naiste hulgas ja üks levinumaid vulvovaginaalse sügeluse ja suurenenud tupevooluse põhjusi. 

Patsient saab ise ennetada tupeseene tekkimist või tõhustada ravimite efekti. Tuleb järgida hügieeninõudeid. Soovitatav on vältida liiga tihedat pesemist, seebi kasutamist ja veejoa suunamist otse tuppe. Liigne pesemine võib vastupidi põhjustada kaebusi.

Kui kasutada pesuvahendit intiimpiirkonnas, siis tuleks eelistada sellist, mille pH jääb alla seitsme. Peaks vältima tugevalt lõhnastatud hügieenitooteid. Aluspesu võiks olla valmistatud puuvillasest materjalist või siidist. 

Toitumisel tuleks vältida liiga palju suhkrut sisaldavaid tooteid. Pärast tualetiskäiku peaks alati pühkima pärakupiirkonda suunaga eest taha, kuna seen võib levida ka pärasoolest tuppe. 

Kuigi on populaarne uskumus, nagu aitaks suu- või tupekaudne laktobatsillide manustamine mõne toiduainega vähendada Candida kolonisatsiooni ja sümptomaatilist taaspuhkemist, on tehtud uuringutes leitud palju metodoloogilisi vigu. Erinevalt bakteriaalsest vaginoosist ei ole täheldatud tupeseene puhul laktobatsillide vähenemist tupes.

Võib leida soovitusi panna tuppe jogurtit, aga selle meetodi efektiivsust ei ole suudetud tõestada ja see võib hoopis häirida ravimite toimet. Praegu puuduvad teaduslikud tõendid, et korduva tupeseenega naisi aitaks probiootikumide manustamine.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles