Treening, mis aitab pikendada eluiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIITi saab harrastada ka ratta seljas.
HIITi saab harrastada ka ratta seljas. Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Arne Trautmann

Tervisele mõjub suurepäraselt igasugune treening, ent hiljutise uuringu kohaselt eristub neist üks, mis võib mõjutada vananemise eest vastutavaid rakke.

Tuleb välja, et intensiivne intervalltreening (high intensity interval training - HIIT), mis sageli ei kesta väga pikalt, ent on ometi tõhus, võib ennetada ka vananemist. Teadusajakirjas Cell Metabolism avaldati nimelt uuring, kus teadlased mõõtsid esmalt kehamassiindeksit ja isnuliinitundlikkust inimestel vanuses 18-30 ja 65-80 eluaastat. Nii noored kui vanad jaotati kolme gruppi ning lasti neil proovida eri treeninguid. Üks grupp tegi rattasõiduga HIITi, teine asus harrastama raskustega jõutreeningut ning kolmas kombineeris neid mõlemat. Trenni tehti regulaarselt 12 nädalat.

Katse lõpus mõõdeti uuesti kõigi osalenute tervisenäitajaid ning leiti, et kõigi füüsiline vorm on paranenud ning insuliinitundlikkus suurenenud. Polnud üllatav, et jõutreening mõjus kõige paremini lihasmassi suurendamisele, HIIT ja kombineeritud treening suurendasid aga inimeste vastupidavust.

Küll aga selgus, et HIITist said enim kasu keharakud. Nimelt leidsid teadlased lähemalt analüüsides, et see oli aeglustanud lihastes peituvate mitokondrite vananemist. Nende näol on tegu justkui raku jõujaamadega, mis loovad rakkudes energiat.

HIIT võis suurendada ka valkude tootmist keharakkudes, mis on samuti oluline funktsioon keha normaalseks toimimiseks. Vananedes see protsess tavaliselt hoopis väheneb. Huvitaval kombel avastati nende nähtuste olemasolu nii nooremate kui vanemate osalejate puhul.

Kuigi uuringus leitud asjaolud vajavad veel täiendusi, nähtub siiski, et treening annab märkimisväärset kasu ka kõrgemas eas inimestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles